Vádaskodik Irán

Kivonultak a magyarok az ENSZ-közgyűlésről

Kivonultak a nyugati - köztük a magyar - diplomaták csütörtökön az ENSZ-közgyűlés ülésterméből Mahmúd Ahmadinezsád beszéde alatt, amikor az iráni elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az Irak és az Afganisztán elleni támadás ürügyéül használta fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat.

2011.09.22 22:42MTI

A magyar diplomaták kivonulása az Európai Unió előzetesen egyeztetett álláspontja alapján történt – mondta Tóth József, a külügyminisztérium New Yorkban tartózkodó sajtófőnöke.

Az uniós diplomaták, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan elhatározták, hogy a távollétükkel tüntetnek, ha Ahmadinezsád ismét Washingtont vádolja meg a "9/11" megszervezésével, tagadja Izrael állam létjogosultságát, vagy a holokausztot.

Az amerikai és az európai képviselők akkor álltak fel a helyükről, amikor az iráni politikus arról kezdett beszélni, hogy „arrogáns hatalmak” mindenkit szankciókkal és katonai fellépéssel fenyegetnek meg, aki megkérdőjelezi szeptember 11-ét vagy a holokausztot.

Ahmadinezsád felszólalásában említést sem tett az iráni atomprogramról, s csak futólag szólt a palesztinokról, akiknek ügye pedig a ENSZ-közgyűlés egész általános vitájára rányomta a bélyegét, s nem fejtette ki álláspontját azzal a kérésükkel kapcsolatban sem, hogy állami státust kapjanak a világszervezet közgyűlésében. Megfogalmazta viszont azt a véleményét, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a cionizmust "szent fogalomnak és ideológiának" tartják.

„Az imperialista médiahálózatukat felhasználva, amely a kolonializmus befolyása alatt áll, mindenkit megfenyegetnek, aki megkérdőjelezi a holokausztot vagy szeptember 11-ét” – mondta az iráni államfő, aki nem szólt sem az „arab tavasz” tanulságairól, sem pedig arról az erőszakról, amelyet Irán egyik legszorosabb szövetségese, Szíria alkalmaz a tüntetőkkel szemben.

ENSZ-beli felszólalásában Barack Obama amerikai elnök előző nap további nyomásgyakorlást helyezett kilátásba azokkal az államokkal szemben, akik „gúnyt űznek” a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról kötött nemzetközi szerződésekből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.