Ki-kirobbannak a harcok

Több helyen vérzik Szudán békéje

A független Dél-Szudán megalakulása után is hol itt, hol ott robbannak ki harcok az északi Szudán területén, veszélyeztetve a július 9-én a kikiáltott új állam és a "régi" Szudán, azaz a Dél és az Észak közötti békerendszer egészét.

2011.09.22 07:49MTI

Az északi Kék-Nílus szövetségi államban kialakult fegyveres konfliktus mellett a szudáni hadsereg félkatonai erőkkel felduzzasztott egységei a határtérség két további részén is harcokba bocsátkoztak. Ezek a vitatott területek korábban a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom/Hadsereg (SPLM/A) nevű, Dél-Szudán függetlenségéért küzdő és azt kivívó szervezet történelmi erősségei voltak - írja a párizsi Le Monde.
   
Az új állam létrehozásáról még 2005 januárjában létrejött megállapodás aláírásakor az SPLM/A  a függetlenség kikiáltásáig még hátralévő hat évre elérte, hogy politikai képviseleteket hozhasson létre Szudán északi, a kartúmi kormány ellenőrzése alatt álló városaiban. A függetlenség kikiáltásakor ez az északi ág az SPLM/Nord (SPLM/N) nevet vette fel, azóta pedig felkelő mozgalommá alakult át. Pillanatnyilag nincs nyílt összecsapás Észak és Dél hadseregei között, de egyre szélesednek, eszkalálódnak a katonai akciók a szudáni hadsereg és az SPLM/N erői között.
   
Szeptember 12-én a kartúmi parlament úgy döntött, hogy katonai erővel kell leverni a kék-nílusi lázadókat, így az egész nemzetközi közösség számára jelezte, hogy nem hajlandó semmiféle további engedményre. Az északi hatalom az elmúlt években számos engedményt tett: elfogadta Dél önrendelkezésének elvét és azt, hogy a volt felkelők megtarthassák fegyvereiket az átmenet időszakában, majd azt is, hogy kikiáltsák Dél-Szudán függetlenségét. A Le Monde egyik tájékozott forrása szerint a tárgyalások egész folyamata során az engedmények fejében az Egyesült Államokkal való kapcsolat normalizálását helyezték kilátásba Kartúmnak.
   
Ez a lehetőség azonban ismét távolodik. Az amerikai szankciók 1997 óta sújtják Szudánt, főleg a kőolaj-szektorban. A francia lap diplomáciai forrásai szerint Kartúm, miután semmit nem ért el, most az erős kéz politikájához folyamodik a vitatott körzetek, Abyei és Dél-Kordofán, illetve Kék-Nílus szövetségi államban. Ezeken  - a mai északi állam területén lévő - területeken a lakosság az 1983 és 2005 között zajlott polgárháborúban a délieket támogatta.  A béke-megállapodásban sorsuk homályban maradt, szó volt közelebbről nem meghatározott mini-referendumok vagy népi konzultációk megszervezéséről, de erre nem került sor.

Az északi erők Dél-Szudán függetlenségének kikiáltása előtt ellenőrzésük alá helyezték a kőolajban gazdag Abyeit, amely az SPLM/A-t támogató földművelő Dinka Ngok törzs otthona, ugyanakkor az arabizált  Miszerija törzs pásztorainak legeltetési területe is - az utóbbi népcsoportból toborozta az északi kormány a Dél-Szudánt rettegésben tartó arab milícia harcosait. Harcok törtek ki, amelyekbe a két fél oldalán bekapcsolódott az északi, illetve déli hadsereg. A konfliktusnak júliusban az ENSZ vetett véget, 4200 etiópiai kéksisakos kivezénylésével sikerült befagyasztani a helyzetet. Szeptember végéig mind Szudán, mind Dél-Szudán katonai erőinek ki kell vonulniuk a térségből.
   
Dél-Kordofán szövetségi államban, a Nuba hegység térségében is fellobbantak a harcok. Ott korábban rettenetes küzdelem folyt, a nubák visszaverték Kartúm erőit.  Az ellenállók élén jelenleg Abdel-Aziz al-Hilu, a szövetségi állam volt alkormányzója áll. A Kartúm által kinevezett kormányzó viszont az az Ahmed Harun, aki ellen a hágai Nemzetközi Bíróság Dárfúrban elkövetett emberiesség elleni cselekmények kapcsán vádat emelt. Egy ENSZ-jelentés szerint a szudáni hadsereg dél-kordofáni tettei is háborús bűnökkel érnek fel.
   
Kék-Nílus szövetségi államban, a harmadik konfliktusövezetben, amely Etiópia és Felső-Nílus szövetségi állam kőolajmezői között található, hónapokkal ezelőtt kezdődtek a zavargások, amelyekre válaszul Kartúm rendkívüli állapotot vezetett be és Szudán egész területén betiltotta az SPLM/N-t. Emberjogi harcosok tájékoztatása szerint e politikai párt tagjait országszerte letartóztatják - ugyanakkor arról is hírek érkeztek, hogy a Jaszir Arman vezetette SPLM/N, amely a kartúmi rendszer megváltoztatására szólít, a dárfúri lázadókkal köt szövetséget a hatalom ellen.
   
További tényezője a szudáni színtérnek a Halil Ibrahim vezette Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM), amelynek harcosai, miután 2008-ban megpróbálták megrohamozni Kartúmot, Szudánt elhagyva Líbiában Moammer Kadhafi rendszerét támogatták, de annak összeomlásakor nemrég a sivatagon keresztül átvonultak Dárfúrba. A JEM Dél-Kordofánból éveken át próbálkozott azzal, hogy támadásokat szervezzen a kőolaj-létesítmények ellen. Vezetőinek a Le Monde által idézett legújabb nyilatkozata szerint ez a szervezet most Abdel-Aziz al-Hilu erőivel próbál összefogni, hogy közösen alakítsanak ki "tűzvonalat" az Észak és Dél közötti határon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.