Felszállás közben zuhant le a Jak-42-es

Lezuhant egy orosz utasszállító - több tucat halott

Felszállás közben lezuhant egy Jak-42-es típusú utasszállító repülőgép szerdán Oroszországban, a Moszkvától mintegy 250 kilométerre északra fekvő Jaroszlavl közelében.

2011.09.07 15:39MTI

Az Interfax az orosz légügyi hatóság egyik illetékesére hivatkozva közölte azt is, hogy a gépen a jaroszlavli jégkorongcsapat utazott. A Lokomotív Jaroszlavl az orosz nyílt profi ligában (KHL) érdekelt.

A csapatban egy svéd, három cseh és egy szlovák idegenlégiós is játszik, edzője kanadai. Az együttes legutóbb a ligában a harmadik helyen zárt, az 1997-es, a 2002-es és a 2003-as idényben orosz bajnoki címet szerzett.
    
Az egyik túlélő a csapat 26 éves csatára, Alekszandr Galimov, de testfelületének nyolcvan százaléka megégett, a másik túlélő a gép fedélzeti mérnöke, de lehetséges, hogy van egy harmadik túlélő is a jaroszlavli kórház főorvosa szerint.
    
A három hajtóműves, még a szovjet időkben tervezett gép minszki úti céllal szállt fel, de ezt követően három részre szakadt; a géptörzs egyik része a földbe csapódott, míg másik két része a Volgába ömlő Tulosa folyóba zuhant. A Lokomotív Jaroszlavl a minszki Dinamóval játszott volna bajnoki mérkőzést csütörtökön.
    
A rendkívüli helyzetek minisztériumának információs szolgálata azt közölte, hogy a gép, miután elrugaszkodott a felszállópályáról, nem tudott kellő magasságba emelkedni, egy antennának üközött, s ezt követően zuhant le.    
    
A Jak-42-es először 1975-ben emelkedett a levegőbe és 1980-ban állították forgalomba. Több külföldi légitársaság is üzemelteti a géptípust.
    
Vlagyimir Putyin kormányfő utasította Igor Levityin közlekedési minisztert, hogy haladéktalanul utazzon a szerencsétlenség helyszínére.

Szörnyű csapás érte a hokit

Szörnyű tragédia érte a jégkorongot azzal, hogy szerdán lezuhant az orosz nyílt profiligában (KHL) érdekelt Lokomotiv Jaroszlavl csapatának repülőgépe.
   
A klub az egyik legjobb a KHL-ben, az előző idényben alapszakasz-második volt, majd az elődöntőben esett ki, míg 2008-ban és 2009-ben finálét játszhatott. Több külföldi világsztár – például a svéd Stefan Liv, a szlovák Pavol Demitra, a cseh Karel Rachunek, Jan Marek és Josef Vasicek, a lett Karlis Skrastins, a fehérorosz Ruszlan Szalej – mellett orosz tehetségek alkották az ütőképes együttest.
   
A kapus Liv olimpiai és világbajnok volt 2006-ban. A csatár Vasicek szintén abban az évben Stanley Kupát nyert az NHL-es Carolina Hurricanes alakulatával, Marek és Rachunek 2010-ben vb-aranyérmes lett a cseh válogatottal. Szalej 917, Skrastins 832 NHL-meccs után idén nyáron igazolt Jaroszlavlba, de szintén néhány hónapja szerződött a klubhoz Liv, Marek és a német Robert Dietrich. A szlovák Demitra vb-bronzérmes, olimpiai negyedik, és az NHL-ben háromszor játszott All Star-meccsen.
   
Az edző szintén legendás alakja a sportágnak, Brad McCrimmon a Detroit Red Wings és a Philadelphia Flyers hátvédje volt.
   
A Jaroszlavl szerdán Minszkbe indult, ahol csütörtökön kezdte volna meg a 2011/12-es idényt. A bajnoki rajt szerdán volt, a Szalavat Julajev és az Atlant meccse azonban félbeszakadt, amikor a résztvevők hírt kaptak a szörnyű tragédiáról.
   
A KHL az észak-amerikai profiliga, az NHL után a második legerősebb bajnokságnak számít, és ebben a Lokomotiv az egyik legjobb klub. A nyílt orosz bajnokságban az orosz mellett lett, fehérorosz, kazah és idéntől szlovák (Poprad) csapatok szerepelnek. Szinte mindegyik klubban több világsztár is helyet kap, akik szezonként sok-sok millió dolláros fizetést kapnak. A csapatok mögött főleg tőkeerős energetikai cégek állnak.

Magyarok részvéttávirata, gyászszünet pénteken

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) részvéttáviratot küld az orosz nyílt profiliga (KHL) vezetőinek a Lokomotiv Jaroszlavl csapatának szerdai repülőgép szerencsétlensége miatt.

A tragédiában a teljes csapat odaveszett, köztük több világsztár, olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-győztesek.
   
Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára elmondta, a magyar szövetség és a KHL jó kapcsolatot ápol, szó volt korábban arról, hogy a magyar válogatott összecsap az egyik KHL-es klubbal.
   
"A KHL elnökét, a Gazprom vezérigazgató-helyettes Alekszandr Medvegyevet, aki egyben a nemzetközi szövetség elnökségi tagja, valamint Dmitrij Kurbatov KHL-sportigazgatót és Vlagyimir Salajev alelnököt jól ismerjük, és a Magyar Jégkorong Szövetség részvéttáviratot küld a KHL-nek" – mondta Kovács Zoltán.
   
Hozzátette: a MOL Liga pénteki mérkőzései gyászszünettel kezdődnek.

Az IIHF megdöbbent a tragédia miatt

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) megdöbbenten értesült a Lokomotiv Jaroszlavl csapatának szerdai tragédiájáról.

Szymon Szemberg, az IIHF kommunikációs igazgatója elmondta: letaglózta a hír.
   
"Ülünk az irodában, halljuk a szörnyű híreket. A csapat tragédiája az egész hokivilág tragédiája. Az orosz együttesben több ország játékosai szerepeltek, velük is osztozunk a gyászban" – mondta Szemberg.
   
A Lokomotiv repülőgépe szerdán zuhant le. A csapat csütörtökön kezdte volna a szezont a Dinamo Minszk otthonában. Az orosz klubban több világsztár játszott, olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-győztesek.

IIHF-elnök: "A hoki legsötétebb napja"

A sportág legsötétebb napjának nevezte 2011. szeptember 7-ét René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke az orosz Lokomotiv Jaroszlavl csapatát ért szerdai repülőgép-szerencsétlenség miatt.

"Ez egy szörnyű tragédia a teljes hokitársadalom számára, amelyben több ország is szorosan érintett" - mondta Fasel az orosz nyílt bajnokság (KHL) és az orosz szövetség vezetőivel folytatott beszélgetés során, és mindenkit az IIHF teljes együttérzéséről biztosított.
  
Kiemelte: a légi közlekedés alapvetően fontos a profi hokicsapatok számára, és az ilyen tragikus balesetek egészen mostanáig elkerülték a sportágat.
   
"Ez a sportág történelmének legsötétebb napja. Ez nem csak Oroszország tragédiája, a Lokomotiv keretében és a szakmai stábban összesen tíz ország képviseltette magát" - emelte ki Fasel, aki eredeti programja alapján csütörtökön utazott volna Oroszországba. Az út nem marad el, ragaszkodik hozzá, mert - mint mondta -, személyesen kíván osztozni a gyászban az orosz jégkorong- és sportvezetőkkel.
   
Vlagyiszlav Tretyak, olimpiai és világbajnok kapus, az orosz szövetség elnöke kiemelte: bízik benne, hogy a mostani szörnyű csapás után a hoki nem hal meg Jaroszlavlban, és azok miatt folytatják a sportot, akik most a gépen ültek – idézte szavait az IIHF honlapja.

NHL-es sztárok részvétnyilvánítása

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) sztárjai is részvétüket fejezték ki a szerdán repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt jaroszlavli hokisok hozzátartozóinak, családtagjainak. A lezuhant gépen több volt NHL-es is utazott.

Alekszandr Ovecskin (Washington Capitals), a világ egyik legjobbja internetes bejegyzésében annyit írt: valósággal sokkolta a hír, és kívánja, hogy az elhunytak nyugodjanak békében. Egy másik orosz sztár, a világbajnok, Stanley Kupa-győztes Ilja Brizgalov (Philadelphia Flyers) szintén a "Nyugodjanak békében", R.I.P-rövidítést használta, és cirill-betűkkel írta le a jaroszlavli csapat nevét.
   
Logan Couture (San Jose Sharks), aki az egyik legjobb újonc volt az előző idényben, utalt arra, hogy a nyár folyamán három, depresszióval kezelt NHL-es hokis is életét vesztette:
"Szívszaggató nyár ez a hokinak. Lélekben és gondolatban azokkal vagyok, akik érintettek ezekben a szörnyűségekben." - írta az interneten a fiatal csatár.
   
Bobby Ryan (Anaheim Ducks) hasonló bejegyzést tett: "Túl sok hokis távozott az idén. Nem akarom elhinni, hogy ilyeneket kell írnom."
   
Magnus Pa:a:rja:vi, az Edmonton Oilers fiatal svéd csatára hangsúlyozta: mostantól kezdve szomorúan, nem nagy kedvvel megy majd hokizni.
   
Nate Thompson (Tampa Bay Lightning) tragikus veszteségről ír: "A teljes csapat a fedélzeten volt. Gondolatban és lélekben az elhunytak családtagjaival és barátaival vagyunk."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.