Csapdába csalták az óriási állatot

Elfogták a világ legirdatlanabb emberevő krokodilját

A világ egyik legnagyobb, emberevéssel is gyanúsított krokodilját csalták csapdába falusiak a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Mindanao szigetén, Bunawan város külterületén.

2011.09.06 23:33MTI

A város szélén élő falusiak örömünnepet ültek hétfőn, amikor sikerült fogságba ejteniük a települést hosszú ideje terrorizáló, több mint egytonnás, 6,4 méter hosszú hím állatot, amelyet azzal gyanúsítanak, hogy felfalt egy környékbeli halászt, egy 12 éves kislányt és egy vízibivalyt.

A megkönnyebbülés azonban csak mérsékelt, mert helyi krokodilvadászok váltig állítják, hogy még egy ennél is nagyobb krokodilt láttak ólálkodni a környéken, és lehet, hogy annak a lelkén száradnak az emberéletek. Való igaz, hogy a fogságba került krokodilóriást hiába hánytatták az elfogása után, gyomortartalmában nem találtak emberi maradványokat.

A falusiak gyanúja szerint a fogságba esett "krokodilszörny" falt fel egy halászt, akinek júliusban veszett nyoma. Helyi lakosok szemtanúi voltak annak is, amint az óriáskrokodil felfalt egy vízibivalyt is. Két éve egy nagy krokodil harapta le a fejét egy 12 éves kislánynak is, aki egy felborult csónakból esett ki a várost övező mocsárvidéken; az akkor indult hajsza a "tettes" után eredménytelen maradt.

A környéket rettegésben tartó óriáshüllőre 24 napon át vadászott Ronnie Sumiller vadvédő, hivatásos krokodilvadász öt másik vadász, általa kiképzett falusiak élén. A krokodilvadászok 20, állattetemet tartalmazó acélkábel csapdát állítottak fel egy folyó mentén, ahol az állat tanyázott, és a környező mocsarakban.

A helyieknek meggyőződése, hogy a világ legnagyobb élő sósvízi krokodilját sikerült elejteniük, és noha emberevéssel gyanúsítják, nem akarják megölni, hanem pénzt, munkaalkalmat hozó turistalátványosságot akarnak csinálni belőle. A veszélyeztetett faj elpusztítását törvény is tiltja: magánszemélyek akár 12 év börtön és 1 millió pezó büntetést is kaphatnak, ha megölnek egy krokodilt.

Csak a Fülöp-szigeteken honos a világ legveszélyeztetettebb édesvízi krokodilfaja, a Crocodylus mindorensis, amelyből mindössze 250 él a vadonban. A nagyobb sósvízi krokodilok, amelyeknek számát 1000 körülire becsülik, az ország déli mocsaras vidékein élnek elszórtan. A hatóságok most próbálják megerősíttetni a Guinness Világrekordokkal, hogy valóban a legnagyobb élő krokodil esett-e fogságba a Banuwan melletti mocsárban. A rekordok könyve szerint a világ legnagyobb sósvízi krokodilja, egy Cassius nevű hüllő, jelenleg az ausztráliai Cairns állatparkjában él, és 5,48 méter hosszú.

A mindanaói fogás kapcsán a Fülöp-szigetek sajtója felidézte, hogy Pápua-Új-Guineán 1982-ben egy 6,2 méteres krokodilt ejtettek el. A sósvízi krokodil, amely 100 évig is élhet, a világ legnagyobb hüllője: akár 7 méteresre is megnőhet. A Banuwannál hétfőn elfogott állat életkorát legalább 50 évre becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.