Carter kilenc napos körútra indul a Közel-Keletre

Washington eltanácsolta Jimmy Cartert a Hamász vezetőjével való találkozótól

Az amerikai külügyminisztérium eltanácsolta csütörtökön Jimmy Cartert attól, hogy találkozzék a Hamász palesztin radikális szervezet vezetőjétől Szíriában. A tárca szerint ezzel a volt amerikai elnök szembe kerülne Washington politikájával, amely radikális szervezet elszigeteltségére törekszik.

2008.04.11 10:08MTI

Carter vasárnap kilenc napos körútra indul a Közel-Keletre, a tervek szerint felkeresi Izraelt, Ciszjordániát, Egyiptomot, Szíriát, Szaúd-Arábiát és Jordániát. A Nobel-békedíjas politikus vezette Carter Központ szerint a volt elnök útja "tanulmányi misszió" lesz, amelynek célja, hogy lendületet adjon a közel-keleti békefolyamat megszilárdítására irányuló törekvéseknek.

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy jelentékeny tapasztalattal rendelkezik a térségben, és a Carter-vezette küldöttség teljes nyitottsággal indul a térségbe, hogy meghallgasson minden érintettet. Carter útja előtt egyeztetett David Welch-csel, az amerikai külügyminisztérium izraeli-palesztin ügyekkel foglalkozó illetékesével arról, hogy Szíriában találkozna Háled Mesaal, a Hamász radikális palesztin mozgalom száműzetésben élő politikai vezetőjével, de a tárca álláspontja szerint a találkozó ellenkezne Washington politikájával.

"Mi eltanácsoltuk ettől. Az amerikai kormányzat álláspontja, hogy a Hamász terrorista szervezet. Nem gondoljuk, hogy egy ilyen találkozó a politikánkat vagy a béke érdekeit szolgálná" - mondta Sean McCormack külügyi szóvivő. Szallai Meridor, Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete is aggodalmát fejezte ki Carter szándéka miatt. Szerinte egy ilyen találkozó "felbátorítaná a terroristákat és aláásná a béke ügyét".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.