150 roma állt velük szemben

Meg akarták rohamozni a cigánysort a csehek

Újabb romaellenes tüntetés volt szombaton Észak-Csehországban: több száz helyi lakos és jobboldali szélsőséges meg akart rohamozni egy főleg cigányok lakta városrészt, az etnikai konfliktusairól elhíresült Varnsdorf helységben pedig mintegy 150 roma gyűlt össze, hogy megvédje otthonát

2011.09.04 08:27MTI

A két csoport közé a rendőrség kordont vont, és megakadályozandó a tüntetőket abban, hogy a romák lakta városrészbe vonuljanak, tettleg lépett fel közülük többel. A tüntetők az interneten szervezték meg a demonstrációt, és nem volt rá engedélyük.

Egy héttel korábban a közeli Rumburkban volt hasonló incidens. A viszony a helyi lakosság és a régióba nagy számban betelepült romák közötti augusztusban mérgesedett el, hírek szerint amiatt, hogy cigány fiatalok legalább két esetben késsel, vasdoronggal, üveggel felszerelkezve nem roma fiatalokat bántalmaztak, és közülük néhányat súlyosan megsebesítettek.

A hatóságok a támadásokat "rasszista indítékúnak" minősítették, a belügyminisztérium azóta 200 rohamrendőrt vezényelt a térségbe a rend fenntartására. A rendőrség több roma támadót őrizetbe vett, és eljárást indított ellenük.

Az észak-csehországi Varnsdorf környékén már hosszabb ideje konfliktusok vannak a helyi lakosság és a betelepülő romák között. Májusban a régió 18 településének polgármestere levélben fordult Petr Necas kormányfőhöz, hogy az állami hatóságok orvosolják a helyzetet.

A polgármesterek helyi polgárőrséget is létre akartak hozni, de azt a hatályos cseh törvények nem engedélyezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.