A párbeszéd felújítására szólították fel őket

Szóba áll-e egymással Izrael és Törökország?

A párbeszéd felújítására szólította fel a francia és a német külügyminiszter szombaton Törökországot és Izraelt, miután a két ország viszonya elmérgesedett a gázai segélyflottilla elleni tavalyi, nagy vihart kavart izraeli kommandós akció miatt.

2011.09.03 16:13MTI

Alain Juppé az európai uniós (EU-) tagországok külügyminisztereinek a lengyelországi Sopotban rendezett, szombaton záruló nem hivatalos tanácskozásán közölte: óhajuk egybeesik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkáréval, aki már szorgalmazta, hogy a török-izraeli vitát párbeszéd útján rendezzék, ne más eszközökkel próbálják megoldani.
   
Westerwelle külön sajtóértekezletén szintén párbeszédre szólított fel "minden felet" a vita rendezése érdekében.
   
Juppé és Westerwelle szavai egyértelmű üzenetet jelentettek Ahmet Davutoglu török külügyminiszternek, aki a szombati sopoti tanácskozáson meghívott vendégként országa EU-csatlakozási törekvéseiért lobbizott.
   
Hat hajóból álló flottilla tavaly megpróbálta erőszakkal áttörni a Hamász palesztin iszlamista szervezet által ellenőrzött Gázai övezet köré vont izraeli tengeri blokádot. Izraeli kommandósok elfoglalták a flottilla vezérhajóját, az incidensben nyolc török és egy török születésű amerikai állampolgár vesztette életét.
   
Izrael a sajnálkozáson kívül nem hajlandó más engesztelő gesztusokat tenni Törökországnak. Ez alaposan felbosszantotta Ankarát, amely pénteken bejelentette: válaszként kiutasítja az izraeli nagykövetet, felfüggeszti katonai megállapodásait Izraellel, és másodtitkári szintre fokozza le diplomáciai képviseletét Izraelben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.