Nehezítheti az iraki-amerikai tárgyalásokat

Bekavarhat egy kiszivárogtatott WikiLeaks-dokumentum

Megnehezítheti az amerikai csapatok Irakban maradására vonatkozó tárgyalásokat a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott diplomáciai sürgöny, amely arról számol be, hogy amerikai katonák 2006-ban bilincsbe vertek, majd fejbe lőttek egy iraki családot.

2011.09.02 19:29MTI

Annak idején azt közölték, hogy a 9 fős iraki család egy légitámadásban veszítette életét Bagdad északi részén, ám a Wikileaks által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a valóságban meggyilkolták őket.
   
Az iraki kormány pénteken bejelentette, hogy vizsgálatot indít az üggyel kapcsolatban. Egyes tisztségviselők szerint a fenti eset okot szolgáltathat arra, hogy egyes csapatok Irakban tartása helyett mégis a teljes amerikai haderőt az ország elhagyására szólítsák fel.
   
A WikiLeaks által ismertetett, 2006. április 6-án jegyzett dokumentum szerint Philip Alston, az önkényes kivégzések ügyeit vizsgáló különmegbízott arról számolt be, hogy amerikai katonák 2006-ban saját otthonukban végeztek ki egy 9 fős iraki családot és látogatójukat Bagdadtól 70 kilométerre északra, majd légicsapást kértek a helyszínre, hogy eltüntessék a bizonyítékokat.
   
Az AP amerikai hírügynökség egyik fotóriportere nem sokkal ezt követően képeket közölt a lebombázott épületről, ahol legkevesebb két férfi és három gyermek holtteste hevert, ám egyikük keze sem volt megbilincselve. A hírügynökség televíziója által készített videofelvételeken négy gyermek és egy férfi volt látható, a fejükön súlyos sebbel, amelyet golyó vagy srapnel is okozhatott. Az amerikai hadsereg még abban az évben vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban, amely végül új információk hiányában eredmény nélkül zárult le.    
   
A legfőbb iraki pártvezetők augusztus elején egyeztek bele, hogy Bagdad tárgyalásokat kezdjen az Egyesült Államokkal arról: amerikai katonai kiképzők azután is az arab országban maradhassanak, hogy az amerikai haderőt az év végéig kivonják Irakból. Jelenleg 47 ezer amerikai katona állomásozik az országban, ahonnan a 2008 novemberében aláírt kétoldalú biztonsági megállapodás értelmében az év végéig ki kell vonulniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.