Harminchét évig szolgált Petraeus tábornok

Leszerelt, hogy a CIA élére álljon

David Petraeus tábornok, az Irakban és az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok volt parancsnoka szerdán, 37 évi katonai szolgálat után leszerelt, hogy átvegye a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetését.

2011.08.31 20:14MTI

Petraeus, aki az afganisztáni parancsnokságot július 18-án adta át John Allen tábornoknak, szerdán, a Pentagon előtt megrendezett búcsúztató szertartásán óva intett a katonai költségvetés túlzott csökkentésétől. Mint mondta, az alááshatja az amerikai haderő Irakban és Afganisztánban tökéletesített harci képességeit. A ceremónia házigazdája Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke volt, aki hamarosan szintén távozik posztjáról.
   
David Petraeus, akit nemzedékének legnagyobb befolyású katonai vezetőjének tartottak, szeptember 6-án ül a CIA igazgatói székébe. Hivatali elődje, Leon Panetta július 1-jén az amerikai védelmi minisztérium irányítását vette át. Petraeustól, mint a felkelés elleni harc szakértőjétől azt várják, hogy a CIA 20. igazgatójának minőségében az eddigiektől eltérő eszközökkel folytassa a harcot az al-Kaida és más terrorszervezetek legyőzésében.
   
A legjelentősebb kémszolgálat irányításának átvétele meglehetősen váratlan fordulat egy olyan, négy háborús övezetben is bizonyított parancsnok karrierjében, akit sokan nemrégiben még esélyesnek tartottak az összfegyvernemi vezérkari főnökségre is. Katonai szakértők szerint a hívei által "Dávid királyként" emlegetett Petraeus fordította meg mind az iraki, mind az afganisztáni háború sorsát.
   
A tábornok ugyan megtarthatta volna mundérját, ám ő mégis a leszerelés mellett döntött, mert el akarta kerülni azt a látszatot, hogy militarizálni akarja az amerikai hírszerzést. Igaz, a CIA, akarva-akaratlanul még jóval Petraeus előtt ilyen képet alakított ki magáról: pakisztáni és jemeni drón-hadműveletei után ezen a benyomáson nehéz lesz változtatni.
   
Az 58 éves David Petraeusban - noha többször is kijelentette, hogy nem érdekli a politika - sokan a jövő potenciális republikánus elnökjelöltjét látják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.