Emberi mulasztás miatt veszhetett el

"Elprogramozták" az orosz távközlési műholdat

Az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) közölte: emberi mulasztás, a gyorsító fokozat irányítási rendszerének programozásában elkövetett hiba miatt nem került a tervezett Föld körüli pályára egy orosz távközlési műhold augusztus közepén.

2011.08.30 13:22MTI

Az Ekszpressz-AM4 műholdat - orosz illetékesek szerint Európa legnagyobb teljesítményű távközlési szputnyikját - augusztus 18-án indították el Bajkonurból egy Proton-M hordozórakétával, de pályára állítása kudarcba fulladt.
   
A Roszkoszmosz a történtek okának tisztázásáig felfüggesztette a Proton-M hordozó rakétákkal és a Briz-M gyorsító fokozatokkal tervezett felbocsátásokat. A felfüggesztést most hatályon kívül helyezték.
   
Az ügyet vizsgáló tárcaközi bizottság megállapítása szerint programozási hiba miatt mondta fel a szolgálatot a rakéta Briz-M típusú gyorsító fokozata, s a műhold ezért nem állt a megfelelő pályára.
   
A baleset után az illetékes orosz szervek az EADS európai űrügynökséghez tartozó, a műholdat nagyrészt gyártó Astrium céggel közösen még kísérleteket tettek a műholddal való kapcsolatfelvételre, de nem jártak sikerrel.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.