A pénzügyminiszter lehet az új miniszterelnök

Kormányfőválasztás Japánban: lemondott a kormány

Lemondott kedden Kan Naoto japán miniszterelnök és kormánya néhány órával azelőtt, hogy a szigetország parlamentje megválasztja az új kormányfőt.

2011.08.30 07:06MTI

A kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) hétfőn választotta új elnökévé Noda Josihiko pénzügyminisztert, és az 54 éves politikust kedden nagy valószínűséggel a miniszterelnöki posztra emeli a parlament, tekintve, hogy DPJ-nek kényelmes többsége van a törvényhozásban.
   
Az hétfői eredményes pártelnökválasztáshoz két fordulóra volt szükség, miután az első fordulóban az öt jelölt egyike sem szerezte meg az abszolút többséget. A másodikba Noda és Kaieda Banri, a gazdasági, kereskedelmi és ipari tárca 62 éves vezetője jutott be.

A versenyből kiesett másik három jelölt már a döntő szavazás előtt jelezte, hogy Nodát támogatja. A pénzügyminiszter végül 215-177 arányban nyert.
    
Kan Naoto pénteken jelentette be, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, ami egyúttal azt is jelenti, hogy távozik a kormány éléről.
    
A 64 éves politikust - aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök - kemény bírálatok érték amiatt, hogy kormánya nem képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettős csapás, a földrengés előidézte szökőár és az azt követő atomkatasztrófa következményeivel. Népszerűsége az utóbbi hónapokban 16 százalékra csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.