Tízezer fogoly szabadult ki

Líbia: megnyíltak Kadhafi börtönei

A lázadók szóvivője közölte: a líbiai felkelők tízezer foglyot szabadítottak ki a Kadhafi-rezsim börtöneiből azóta, hogy a múlt héten behatoltak az ország fővárosába.

2011.08.29 13:43MTI

Ahmed Bani hozzátette, hogy mintegy 50 ezer bebörtönzöttről még semmit sem tudnak.
   
Moammer Kadhafi kormánya több ezer ember bebörtönzésével próbálta letörni az országban február közepén kirobbant lázadást. Időközben sokan kiszabadultak, de bizonyítékok vannak arra, hogy a rezsimhez hű erők rabok tucatjai végezték ki, amikor a felkelők benyomultak Tripoliba.
   
Hétfői hírek szerint vontatottan halad Kadhafi szülővárosa, Szirt ostromának előkészítése. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió értesülése szerin több "tapasztalt harcosra" lenne szükség a hadművelethez. A lázadók azonban egyelőre az elfoglalt főváros, Tripoli "pacifikálásával" vannak elfoglalva.
   
A felkelők által alakított átmeneti kormány hétfőn törzsi vezetőkkel tárgyalt Szirt békés átadásáról. Eközben azonban a lázadó erők tovább nyomultak előre a tengerparti város felé, hogy szükség esetén támadást intézzenek Szirt ellen. Az al-Dzsazíra szerint már nagyrészt ellenőrzésük alá vonták a Szirttől 120 kilométerrel nyugatra fekvő Naufalíja települést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.