Megmutatták atomlétesítményeiket

Veszélyes terveket álcáz Irán békés atomprogramja?

Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-nagykövete közölte: Irán engedélyezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének, hogy felkeresse minden nukleáris létesítményét.

2011.08.24 09:11MTI

Az öttagú delegáció, élén Herman Nackaertsszel, a NAÜ főigazgató-helyettesével, a múlt héten öt napon át végezhetett ellenőrzést.
   
Felkeresték a busehri atomerőművet, a natanzi és a fordói atomlétesítményeket, valamint a nukleáris fűtőanyagot gyártó iszfaháni üzemet és a nehézvizet előállító araki gyárat. Emellett Irán "100 százalékos átláthatóságának és nyitottságának" jeléül azt is lehetővé tette a küldöttségnek, hogy ellátogasson az urándúsításhoz szükséges centrifugák új nemzedékét kifejlesztő központba - mondta Szoltaníje.
   
Teherán eddig a hetvenes évekből származó modellekkel dúsított uránt. Az új centrifugákat fejlesztő központ további tápot ad a nyugati félelmeknek, hiszen a magas dúsítású urán nukleáris fegyverek alapanyagául szolgálhat.
   
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megerősítette a látogatás tényét, de nem közölt további részleteket.
   
Nackaerts osztálya felelős azért, hogy biztosítsa: a nukleáris anyagokat nem használják fegyverfejlesztésre.
   
A NAÜ 2008 óta próbált bejutni egyes iráni atomlétesítményekbe - egészen a múlt hétig hiába.
   
A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy békésnek álcázott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul.
   
A nagyhatalmak szankcióikkal folyamatos nyomás alatt tartják az iszlám köztársaságot, amely úgy igyekszik kitérni ez alól, hogy időről időre növeli átláthatóságát. "Nem elég, hogy egyszer egy szökőévben nyitottak" - mondta erről egy európai diplomata. "Meglepődnék, ha radikálisan változtatnának eddigi hozzáállásukon."
   
Oroszország az utóbbi időben élénken szorgalmazta a januárban megszakadt diplomáciai tárgyalások újrafelvételét Teherán és a hatok (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország) között. Moszkva kidolgozott egy részletes tervet Irán atomdossziéjának fokozatos megnyitásáról, amelyet az iszlám köztársasággal szemben érvényben lévő büntető intézkedések enyhítésével ösztönöznének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.