Megrongálták a kétnyelvű helységnévtáblákat

Aggódnak a litvánok a vandál lengyelek miatt

Aggodalmat váltott ki Litvániában a szomszédos Lengyelországban élő litván kisebbség jelképei elleni vandalizmus.

2011.08.23 18:58MTI

Andrius Kubilius miniszterelnök keddi nyilatkozatában "etnikai gyűlöletre szóló felhívásnak" nevezte azt, hogy hétfőre virradó éjjel az északkelet-lengyelországi Punsk megye 14 községében összetörték, illetve összemázolták a kétnyelvű helységnévtáblákat. Egy litván emlékműre pedig egy, a 30-as években aktív nacionalista szervezet színeit és jelképeit mázolták ismeretlen elkövetők.
   
A lengyel külügyminisztérium huliganizmusnak minősítette a történteket, Radoslaw Sikorski tárcavezető pedig internetes blogjában "botrányos incidenst" emlegetett.
   
Kedden újabb incidensre derült fény: ismeretlen tettesek összemázoltak egy szobrot, amely egy litván költőnek állít emléket - jelentette a lengyel hírügynökség.
   
Punsk megye lakosságának mintegy 80 százaléka litván. A megyei önkormányzat még hétfőn bizottságot hozott létre, s megbízta azt a történtek hátterének felderítésével.
   
Litvánia és Lengyelország között az utóbbi hónapokban ismételten súrlódások voltak a területükön élő lengyel, illetve litván kisebbség kapcsán. Augusztus elején a vilniusi önkormányzat elrendelte a litván fővárosban található lengyel utca- és helynévtáblák eltávolítását.
   
Vilnius 1920 és 1939 között - Wilno néven - Lengyelországhoz tartozott, noha Litvánia ezt soha nem ismerte el. (A független Litvánia fővárosa akkoriban Kaunas volt.) A két világháború között a város lakosságának többsége (a betelepüléseknek is köszönhetően) lengyel volt, míg a litvánok alig 1 százalékot tettek ki. Ma viszont utóbbiak alkotják a többséget (mintegy 58%), míg a lengyelek részaránya 18 százalék körül mozog.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.