A biztonsági erők több tüntetőt megöltek

Szíria: mit sem ért az elnök szava, tovább folynak a mészárlások

Legalább tizennégy tüntetőt öltek meg és 16 másikat megsebesítettek pénteken a biztonsági erők Szíria déli részében, valamint Homszban és Damaszkusz egyik elővárosában, annak ellenére, hogy Bassár el-Aszad elnök ígéretet tett: beszünteti a tüntetők elleni megtorlást.

2011.08.19 17:25MTI

Az újabb megtorló akció a muzulmán böjti hónap, a ramadán harmadik péntekén történt, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei először szólították fel Bassár el-Aszad elnököt a távozásra.
   
Az államfő távozását követelő tüntetők - semmibe véve az elégedetlenségi mozgalom központjaiba nagy tömegben kivezényelt karhatalmat - ismét az utcára vonultak.
   
A legsúlyosabb erőszakos cselekmények Deraában történtek, ahonnan március közepén kiindult a tiltakozó hullám."Bye-bye Bassár!" "Viszontlátásra Hágában" – skandálták a tüntetők Homszban. Az északi Idlíb tartományban a tömeg ezt harsogta: "A nép az elnök kivégzését akarja" – utalva a 45 éves Aszád elleni mélyülő ellenszenvre.
   
A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) a dél-szíriai városokban történt halálesetekről beszámolva közölte: öten – közöttük egy 11 és 16 éves gyermek – meghaltak, hárman pedig megsebesültek Gabageb településen, négyen meghaltak és kilencen megsebesültek Hirakban, míg egy másik tüntetőt a Deraa tartománybeli Ankelben lőttek agyon, négy társát pedig megsebesítették.

Egy tüntető Damaszkusz elővárosában halt meg, három másikat pedig Homszban lőttek agyon a biztonsági erők.
   
A pénteki déli ima után ezrek tódultak az utcára Szíria-szerte. Előző pénteken húsz embert öltek meg a tüntetéseken.
   
Az alavita kisebbséghez tartozó Aszad a héten közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, hogy véget vet a katonai és rendőri műveleteknek, de emberjogi aktivisták szerint a karhatalom továbbra is lő a tüntetőkre.
   
Az internetre felkerült felvételek szerint a tüntetések – bár nagyszabásúak voltak – alatta maradtak a júliusi megmozdulásoknak, amelyekre válaszul Aszad harckocsikat vonultatott fel több városban.

A tüntetések erőszakos elnyomása összehangolt felszólításokat váltott ki Barack Obama amerikai elnök és az Európai Unió vezetői részéről, akik csütörtökön távozásra szólították fel Bassár el-Aszadot. Obama befagyasztatta a szíriai kormány amerikai bankszámláit, megtiltotta, hogy amerikai üzletemberek Szíriába ruházzanak be, és hogy az Egyesült Államok Szíriából importáljon kőolajat.
   
Az Egyesült Államok és európai szövetségesei közölték: Szíria elleni szankciókról szóló határozattervezetet nyújtanak be az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Moszkva: a szíriai vezetésnek időt kell adni

Moszkva szerint a szíriai vezetésnek időt kell adni a bejelentett reformok végrehajtására, ezért Oroszország nem ért egyet az Egyesült Államok és az Európai Unió álláspontjával, amely szerint Bassár el-Aszad szíriai államfőnek távoznia kell a hatalomból.
   
Erről Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője beszélt pénteken Moszkvában, szokásos heti tájékoztatóján.
   
Előzőleg, csütörtökön az Egyesült Államok és az EU távozásra szólította fel Aszadot. 
   
Lukasevics kijelentette: az orosz álláspont szerint  Aszad elnöknek időt kell adni igen jelentős reformtervei megvalósítására, s e téren már igen fontos lépések történtek.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy feloldották a rendkívüli állapotot, felszámolták a legfelsőbb állambiztonsági bíróságot, életbe léptek az általános választásokról és pártokról szóló törvények, dekrétumot adtak ki a békés tüntetéshez való jogról, és kidolgozás alatt áll a sajtóról és az önkormányzatokról szóló törvény.
   
A szóvivő hangsúlyozta, hogy mind a szíriai vezetésnek, mind az ellenzéknek nagyon határozottan tudtára adták, hogy az erőszaknak véget kell vetni. Ugyanakkor rámutatott: a Szíriában feszültséget szító radikális erők kívülről jövő ösztönzése "Oroszország meggyőződése szerint megengedhetetlen".
   
Hozzátette: a szíriai emberek haláláról szóló hírek mélységesen aggasztják Moszkvát is, mert Damaszkusz a "közel-keleti architektúra egyik oszlopa".
   
Hivatalos bejelentés szerint a napokban orosz politikusokból álló küldöttség utazik Szíriába, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről. Ezt Aszlambek Aszlahanov, a parlamenti felsőház külügyi bizottságának tagja közölte pénteken, s azt mondta, a küldöttség találkozni akar többek között  Aszad elnökkel is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.