A magyar házelnök Romániába látogat

Szili a csángóföldi magyarok helyzetéről tájékozódik

A csángóföldi program a legfontosabb része Szili Katalin magyar házelnök hivatalos romániai látogatásának, amely szerdán kezdődött, s amelynek keretében a politikus közös asztalhoz ül román kollégájával, Bogdan Olteanuval is.

2008.04.09 15:46MTI

A Magyar Országgyűlés elnöke parlamenti delegáció élén érkezett a marosvásárhelyi repülőtérre, kíséretében van Botka Lajosné és Géczi József Alajos szocialista, Ékes Ilona és Gulyás Dénes fideszes, Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata, valamint Sándor Klára szabaddemokrata képviselő. A küldöttség első estéjét Szovátán tölti. Előtte látogatást tett a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen.

Csütörtökön a két székelyföldi város, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy lesz a helyszín, ahol elsősorban kulturális programok várják a magas rangú vendéget. Pénteken a házelnök és delegációja átkel a Kárpátokon, hogy eljusson Bákóba, és látogatást tegyen Csángóföldön. A moldvai városban folytat megbeszélést a román képviselőház elnökével, akivel együttesen tesznek látogatást a "Fundatia de Sprijin Comunitar" elnevezésű román jótékonysági és szociális szervezetnél.

A két házelnök és kísérete Lészped faluba utazik, ahol megtekintik a helyi - magyar nyelvet is oktató - román állami iskolát. Szili Katalin itt tankönyveket, mesekönyveket, DVD lejátszót, és filmeket ad ajándékba. E látogatás alkalmat ad arra, hogy találkozzék a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vezetőivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.