Fokozódó aggodalom Berlinben

Európai értékeket csúfol meg Timosenko letartóztatása?

A berlini kormány után a legtekintélyesebb német újságok is élesen elítélték a volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko letartóztatását, illetve őrizetben tartását.

2011.08.09 12:35MTI

A konzervatív Die Welt keddi vezércikkében úgy értékelte, hogy az európai értékeket megcsúfoló letartóztatás lecke Brüsszel számára is.

Az újság emlékeztetett arra, hogy Ukrajna az év végéig akarja tető alá hozni a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unióval. A történtek kapcsán ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy a jelenlegi körülmények között egy ilyen egyezmény ugyancsak az említett értékek megcsúfolását jelentené.
   
A lap úgy értékelte, hogy Timosenko letartóztatásának, valamint az ellene tervezett bírósági tárgyalásnak egy győztese már van.

Ez a győztes pedig az Európa-ellenes tábor Ukrajnában, de Oroszországban is, az a tábor, amelyik minden eszközzel meg kívánja akadályozni, hogy a kontinens keleti felének második legnagyobb állama saját életét nyugati mintára alakítsa. A kijevi hatalom birtokosainak el kellene gondolkodniuk azon, hogy Timosenko letartóztatásával ténylegesen mit is kockáztatnak - vélekedett a Die Welt.
   
Az újság szerint az Ukrajnában történtek az Európai Unió számára is szükségessé teszik, hogy elgondolkodjon saját felelősségén. A lap ezzel összefüggésben arra mutatott rá: a kijevi események bizonyítják, hogy Brüsszel, Berlin és Párizs a hangzatos nyilatkozatok ellenére valójában milyen keveset is tett a keleti partnerség támogatása, illetve stabilizálása érdekében.
   
A Die Welt kijevi forrásokból úgy értesült, hogy nyugati diplomaták a kulisszák mögött erőfeszítéseket tesznek Timosenko szabadon bocsátása érdekében. Ennek ellenére nem számolnak azzal, hogy erre hamarosan sor kerülhet. Egy uniós diplomata szerint egy ilyen lépés ugyanis Timosenko politikai ellenlábasa, a jelenlegi államfő, Viktor Janukovics tekintélyének gyengülését eredményezné.
   
Az őrizetbe vett volt miniszterelnök hívei ugyanakkor nyugati diplomaták előtt azt hangoztatták, hogy a kijevi kormány csak egyetlen nyelvet ért, ez pedig a nyomásgyakorlás. Nézetük szerint az EU-nak és az Egyesült Államoknak különböző szankciókat - a többi között esetleges utazási korlátozásokat - kellene életbe léptetniük Kijevvel szemben. Timosenko megmentésére - vélekedtek - ez az egyetlen esély.
    
Angela Merkel kancellár a napokban aggodalmának adott hangot Timosenko letartóztatása miatt. A német kormány úgy ítélte meg: a politikailag vezérelt igazságszolgáltatás gyanúját kelti az a tény, hogy a volt miniszterelnök ellen hivatali visszaélés vádjával vizsgálatot indítottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.