Képviselői aláírásgyűjtésbe kezdenek

Bugár a szlovák alkotmánybírósággal vizsgáltatná az állampolgársági törvényt

Bugár Béla, a párt elnöke közölte: a Híd szlovákiai párt harminc képviselői aláírást akar összegyűjteni, hogy az alkotmánybíróság elé vigye az állampolgársági törvényt.

2011.08.08 19:59MTI

Bugár a lépést azzal indokolta, hogy végrehajtatlan, alkotmányellenes az állampolgársági törvény, amely alapján elveszíti szlovák állampolgárságát, aki felveszi a magyart, így nem lehet abból kiindulva eljárni.
   
„A Híd párt három lépést tesz. Jogászaink előkészítették az alkotmánybírósági beadványt. (Iveta Radicová) miniszterelnökhöz fordulunk, hogy támogassa az alkotmányellenes szankcióknak a törvényből való eltávolítására irányuló törekvéseinket.

Azt is szeretnénk, hogy a koalíciós tanács tárgyaljon erről a kérdésről” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy előzetes normakontrollt kérnek az alkotmánybíróságtól, amely megsemmisítené a törvényt vitatott részének hatályát.
   
Bugár becslése szerint eddig mintegy száz szlovák állampolgár kérte a magyar állampolgárságot, közülük egy jelentette be nyilvánosan, hogy megkapta a magyar állampolgárságot. „Egyikük sem mondta, hogy el akarja veszíteni a szlovák állampolgárságát” – hangsúlyozta a pártelnök, hozzátéve, hogy az alkotmány garantálja, hogy senkitől sem vehetik el az állampolgárságát.
   
A Híd elnöke szerint egy másik állam állampolgárságának kérése nem szándéknyilatkozat a szlovák állampolgárság elvesztésére. „Nem létezik olyan törvény, amely az állampolgárságtól való megfosztásról rendelkezne. Ha az állami szervek ez ügyben eljárnának, alkotmányellenesen tennék” – mondta a politikus.
   
„Meggyőződésünk, nincs más megoldás, mint megsemmisíteni az állampolgársági törvény Fico-féle módosítását” – szögezte le Bugár Béla, aki szerint a jelen hatályos törvény alapján többeknek vitatott lehetne a jogállása. (A módosítást Robert Fico előző kormányfő idejében fogadták el.)
   
„A törvény megfosztja állampolgárságától a Szlovák Köztársaság állampolgárát. Az állampolgár azonban továbbra is Szlovákiában él, itt dolgozik, itt fizet egészség- és társadalombiztosítást.

A Híd párt meggyőződése, hogy egyetlen állami szerv sem járhat el alkotmányellenesen és nem veheti el az állampolgárai állampolgárságát” – szögezte le Bugár Béla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.