Egy testvérpár is odaveszett

Újabb halálos áldozatok Hamában

Három polgári személy halt meg kedden a lázadás jelképének számító közép-szíriai Hamában - mondta Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) vezetője.

2011.08.02 20:05MTI

Egy testvérpár halt meg, amikor gépkocsijukba csapódott a járműre kilőtt rakéta, a harmadik áldozattal egy orvlövész végzett – tette hozzá.

A kormányerők vasárnap támadták meg a 700 ezer lakosú várost, vasárnap száz, hétfőn legalább négy polgári személy halt meg. A nagyvárosban az elmúlt hetekben számos ellenzéki tüntetést tartottak. A Muzulmán Testvériség 1982-es felkelése óta, amelyet 20 ezer ember halálával járó véres megtorlás követett, Hama a rendszer elleni harc jelképe lett Szíriában. A SANA hivatalos hírügynökség hétfő este azt jelentette, hogy a hadsereg folytatja „hamai küldetését, és eltávolítja a szabotőr csoportok által felállított úttorlaszokat a városba vezető főbb utakról”. A hírügynökségi jelentés szerint „súlyos összetűzések voltak jól szervezett, modern fegyverekkel felszerelt csoportokkal”. Keddi SANA-jelentés szerint „szabotőrök” egy csoportja fosztotta ki Hama igazságügyi palotáját előző délután.

Rámi Abder-Rahmán elmondta, hogy kedden harckocsioszlopok nyomultak előre a közép-szíriai Homsz és a szomszédos Ruszton irányába, hozzátéve, hogy a lakosok attól tartanak, a hadsereg hadműveletre készül.

A Damaszkusztól 160 kilométerre északra fekvő Homsz, Szíria harmadik legnagyobb városa szintén a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozások erősségének számít. Emberi jogi csoportok szerint a felkelés március 15-i kezdete óta több mint 1600 civilt öltek meg, közel 3000 ember tűnt el és mintegy 12 ezer embert vettek őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.