Kialakult a harmadik nevesített trópusi vihar

Cindy tombol az Atlanti-óceánon

Az amerikai országos hurrikánközpont jelentette: kialakult szerdán az idei idény harmadik nevesített trópusi vihara, valamint a negyedik a Csendes-óceánon.

2011.07.21 07:19MTI

Az idei atlanti hurrikánidény aktívabbnak ígérkezik az átlagosnál.
   
A harmadik nevesített atlanti trópusi vihar, a Cindy három nappal a második, a Bret után alakult ki. Nagyon távol van az Egyesült Államoktól - Bermudától 1000 kilométerre északkeletre volt közép-európai idő szerint szerdán 23 órakor -, és északkelet felé tart.

A Bret Bermudától 770 kilométerre nyugatra volt ebben az időben, és szintén északkelet felé tart, tehát távolodik Amerikától, és egyre gyengébb, valószínűleg három nap múlva szétoszlik.
   
A Csendes-óceán idei negyedik trópusi vihara, a Dora négyes erősségű lett, középpontja az említett időpontban 380 kilométerre volt a mexikói Lazaro Cardenastól délnyugatra, és északnyugat felé halad óránként 26 kilométeres sebességgel.

Az általa szállított szelek erőssége eléri a 217 kilométert óránként. Az előrejelzés szerint a Dora legalább egy napig nem ér el szárazföldet. Ezalatt erősödhet, de utána gyengülni fog.
   
Az amerikai állami meteorológiai intézet májusi előrejelzése szerint az idén 12-18 nevesített atlanti trópusi vihar lesz, ami több az átlagosnál, de mindenképpen kevesebb a tavalyinál, mert 2010-ben 19 volt, a harmadik legtöbb 1887 óta. Az intézet a napokban azt közölte, hogy a trópusi viharok közül az idén 6-10 erősödik hurrikánná, és ezeknek körülbelül a fele lehet nagyon erős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.