Zivatar Zágrábban

Mindenki kicsit fél, mit mond majd csütörtökön Sanader

Csütörtökön hallgatják ki először Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt Zágrábban a korrupcióellenes ügyészség (USKOK) nyomozói - közölték kedden a politikus ügyvédei. Sanadert hétfőn szállították haza Ausztriából, ahol decemberben vették őrizetbe, s mindenki tart kicsit megszólalásától.

2011.07.19 18:47MTI

"Komoly politikusok tudják, miről döntenek. Minden egyéb csak óvodai játszadozás lenne" - mondta Sanader 2010 októberében a horvát parlament vizsgálóbizottsága előtt, amelyet az INA kőolajipari konszern privatizálásának ügyében hívtak össze. A kérdés az volt, tudtak-e más kormánytagok is arról a kiegészítő szerződésről, amelyet 2009-ben kötöttek az INA és a magyar Mol kőolajipari társaság között.

A Vecernji list című zágrábi lap tudomása szerint a korrupció gyanújával illetett politikus tízmillió euró kenőpénzt kapott a Moltól, amely cserébe az INA legnagyobb részvényese lett. A Mol azonnal visszautasította az állítást és jogi lépések megtételét helyezte kilátásba.

Az INA esete az APA osztrák hírügynökség szerint példaként szolgál arra, hogy miként kezelte a botrányok sorát a kormányzó nemzeti-konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), amelyet Sanader 2003-ban és 2007-ben is választási győzelemre vezetett. Minden rosszért egykori párttagokat tettek felelőssé, főleg az egykori kormányfőt, Sanadert és az egykori miniszterelnök-helyettest, Damir Polancecet. Ők azonban mindig azt hangsúlyozták, hogy az egész kormány és a HDZ vezetése is tudott mindenről. Sanader 2009 júliusában vált meg kormányfői és pártelnöki tisztségétől, s ezután egyre több korrupciós botrány rázta meg a horvát politikai életet, egyre gyakrabban keveredtek bele ezekbe a botrányokba kormány- és párttagok.

A nyilvánosság mindenesetre úgy vélte, hogy Sanader volt a legfontosabb figura a pártban és a kormányban. Ezért tűnt logikusnak, hogy csaknem mindenért ő a felelős. Amikor azonban a rendőrség a lemondás után elkezdte őrizetbe venni Sanader cinkosait, a volt miniszterelnök már nem akart többé egyedüli vezérszemély lenni. Sanader az INA-bizottság előtt például azt mondta, hogy a jelenlegi miniszterelnök, egykori helyettese, Jadranka Kosor az INA privatizálásának zárószakaszában részt vett a tárgyalásokon. Jelenleg csak spekulálni lehet azzal kapcsolatban, hogy milyen eredménnyel zárulnak a Sanader elleni vizsgálatok, mivel a jelenleg folyó hat nyomozás közül még egy sem zárult le. Horvátországi megfigyelők számára azonban sajátságos eset lenne, ha csak Sanader és Polancec lennének az egyedüli egykori HDZ-tagok, akik illegális ügyleteket bonyolítottak le.

"Aki másnak vermet ás, maga esik bele" - közölte a vizsgálóbizottság előtt Sanader. Ő már benne van a veremben, de mellette még bőven van hely, s sok egykori munkatársa segédkezhetett a gödör kiásásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.