Tocsogunk a mocsokban

Újabb olajszennyezés: lassan fölzabálja a Földet a BP

Újabb olajszivárgást jelentett be a British Petroleum (BP), ezúttal az alaszkai tundra szennyeződött.

2011.07.18 14:10MTI

Becslések szerint eddig 2.100-4.200 gallon környezetre káros anyag (olajos víz, metanol) szivárgott ki egy megrepedt csővezetékből. Egy gallon nagyjából 3,785 liternek felel meg.

Az újabb olajszennyezés meghiúsíthatja a BP azon törekvéseit, hogy visszaszerezze jó hírnevét, miután a Macondo névre hallgató, 2010 áprilisában felrobbant olajfúrótornya az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta. Akkor majdnem 5 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe, s mivel korábban a BP-nek már Alaszkában is több olajszivárgási balesete volt, jövője az Egyesült Államokban, ahol érdekeltségei jelentős része található, komoly veszélybe került. A mostani baleset csak súlyosbítja a helyzetet: a BP részvényeinek árfolyama máris 1,089 százalékot zuhant, közép-európai idő szerint 11.19 órakor 454 pennyn állt.

A londoni székhelyű nemzetközi cégóriás tájékoztatása szerint a fennakadást egy tesztelés közben megrepedt csővezeték okozta szombaton.

A szennyezés az Alaszkában található Lisburne mezőt sújtotta, amely naponta 30.000 hordó olaj kitermelésére alkalmas. A BP állítása szerint a Lisburne június 18-a óta nem adott olajat, a területet ugyanis a szokásos éves karbantartási munkálatok miatt hosszabb időre bezárták. A terület megtisztítása jelenleg is folyik, alaszkai hivatalnokok pedig kijelentették, hogy a veszély elhárításáig Lisburne-ben állni fog a termelés. Az olajszennyezés a lassan fejlődő növényzetet veszélyezteti, amely nagyon érzékeny a szennyező anyagokra - közölte Tom DeRuyter, az alaszkai környezetvédelmi hivatal (Alaska Department of Environmental Conservation) helyszínen tartózkodó koordinátora.

Hozzátette: a sérült csővezetéket felszínre fogják hozni annak érdekében, hogy megállapítsák a meghibásodás pontos okát. Sokat kell tehát még várni addig, amíg a dolgok visszatérnek a rendes kerékvágásba - közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.