Elkezdődött a gyászmise

"Habsburg Ottó Istentől kapta nagy ajándékát"

Habsburg Ottó Istentől kapott nagy ajándékát, a hosszú életet és a szellemi tehetségét a közösség javára használta fel - mondta Paskai László bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nyugalmazott főpásztora vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában a július 4-én elhunyt politikus emlékére tartott gyászmisén.

2011.07.17 16:43MTI

Az utolsó osztrák császár és magyar király, IV. Károly trónörökös fia lelki üdvéért tartott szertartáson Paskai László rámutatott: Habsburg Ottót "Isten kiváló szellemi adottságokkal és hosszú élettel ajándékozta meg. Élete egy évszázadot ölelt fel. (...) A sokszor számára nehéz helyzeteket is méltósággal és körültekintő bölcsességgel viselte".

Emlékeztetett arra, hogy Habsburg Ottó tagja volt a Páneurópai Uniónak, (...)folytonosan Európa egységéért fáradozott. Meggyőződése volt, hogy Európa több mint az Európai Gazdasági Közösség".

Törekvését, hogy a Vasfüggöny megszűnjön, kifejezte az a javaslata, miszerint állítsanak fel egy üres széket, amely reprezentálja a vasfüggöny mögötti országokat - tette hozzá. A bíboros kiemelte, Habsburg Ottó "egész életét jellemezte az elkötelezett és következetes keresztény magatartás", ami "külön tekintélyt adott személyének és munkájának". Kitért arra, hogy közreműködésével zsidó emberek ezrei menekültek meg a deportálástól a holokauszt idején. Paskai László arról is beszélt, hogy Habsburg Ottónak "mély szimpátiája volt a magyarok iránt. Tökéletesen beszélt magyarul. Lehetőségeihez képest küzdött a magyar érdekekért".

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején segítette a menekülteket, felesége, Regina pedig magyar menekülteket fogadott be egy müncheni menekült kórházba - hívta fel a figyelmet.

Utalt arra, hogy Habsburg Ottónak is szerepe volt a Vasfüggöny megszűnésében, 1989-ben ő is szervezője volt Sopron mellett a páneurópai pikniknek. Mindszenty József bíboros 1949-es perének újratárgyalásával kapcsolatban megjegyezte: a perben vádként szerepelt Mindszenty József találkozása Habsburg Ottóval Amerikában. Habsburg Ottó a per újratárgyalásakor tett vallomása azonban világossá tette, hogy a találkozás alkalmával nem történt semmiféle összeesküvés, sem politikai revizionizmus - hangsúlyozta a bíboros. Közlése szerint régi hagyomány volt a Habsburg családban, hogy a megboldogult szívét máshol helyezték el, mint a koporsót. Habsburg Ottó végakarata az volt, hogy szíve a pannonhalmi bencés apátságban nyugodjék. Paskai László elmondta: Habsburg Ottónak hét gyermeke, huszonkét unokája és két dédunokája van. "Azt a keresztény szellemet adta át családjának, amelyet ő kapott szüleitől, és amelyet keresztény élete mélyített" - jegyezte meg. "Családi életének a szépségét különösen is értékeljük mi magyarok, amikor ez az év a Magyar Katolikus Egyház számára a család éve.

Értékes emberi és keresztény családi élet példáját hagyta ránk, amelyre tisztelettel tekintünk, amelyet követni kell" - fogalmazott. XVI. Benedek pápa Habsburg családnak írt, részvétet nyilvánító üzenetét Veres András szombathelyi megyés püspök olvasta fel.

Habsburg Károly főherceg (j) felesége, Francesca von Thyssen-Bornemisza (b2), valamint fia, Ferdinánd herceg (j2) társaságában veszt rész a gyászmisén(MTI)


Az eseményen részt vett a gyászoló családon kívül mások mellett Schmitt Pál köztársasági elnök, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, illetve a diplomáciai testület és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia számos tagja. Habsburg Ottó 98 éves korában hunyt el Németországban.

Szombaton Bécsben kísérték utolsó útjára, a kapucinus templom kriptájában helyezték örök nyugalomra. Szívurnáját a pannonhalmi bencés főapátság altemplomában ökumenikus vesperás keretében helyezik el vasárnap este.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.