Nem ismerik el

A Vatikán kiközösített egy kínai püspököt

A Vatikán kiközösített a katolikus egyházból egy kínai főpapot, akit csütörtökön a Szentszék jóváhagyása nélkül szenteltek püspökké az ázsiai kommunista országban.

2011.07.16 18:38MTI

Szombaton kiadott állásfoglalásában a Vatikán törvénytelennek minősítette Joseph Huang Bingzhang fölszentelését. Ebből következően az illetőt "nem ismeri el püspöknek, s ezért ő nem jogosult a szóban forgó egyházmegye irányítására" - áll az állásfoglalásban. Ez egyúttal kifejezésre juttatta XVI. Benedek pápa sajnálkozását amiatt, ahogyan a kínai hatóságok bánnak a Vatikánhoz hű kínai katolikus hívőkkel.

Bingzhang fölszentelésére annak ellenére került sor a Kvantung (Guangdong) tartományban lévő Santou (Shantou) egyházmegyében, hogy a Szentszék több ízben figyelmeztette: ne fogadja el a fölszentelést, mert az illető egyházmegyének már van saját, (a Vatikán által elismert) püspöke. Ezek után a pekingi hatóságok erővel kényszerítettek több, a Vatikánhoz lojális püspököt arra, hogy akaratuk ellenére vegyenek részt Bingzhang fölszentelésén.

Az ázsiai ország katolikusainak egy része a Peking által támogatott hivatalos egyház tagja, a másik rész viszont a Szentszékhez lojális. Az előbbi közösségnek, amely semmilyen kapcsolatot nem tart fenn a Vatikánnal, mintegy ötmillió tagja van. A "földalatti" kínai katolikus egyház híveinek a számát tízmillióra becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.