Meghallgatják őket

A brit parlament előtt a Murdoch-sajtóbirodalom két feje

Beidézte meghallgatásra a súlyos etikai botrányba keveredett Murdoch-sajtóbirodalom két vezetőjét csütörtökön a brit parlament médiabizottsága.

2011.07.14 17:01MTI

A bizottság az idézését Rupert Murdochnak, a News Corporation globális sajtó- és médiacég 80 éves alapítójának és fiának, James Murdochnak, a nagy-britanniai érdekeltség, a News International elnökének közvetlenül kézbesítették.
   
Az alsóházi bizottság már a hét elejére bekérette meghallgatásra Murdochékat, ám válaszukban mindketten kitértek a megjelenés elől. A médiabizottság ezután döntött úgy, hogy hivatalos idézést küld a cégcsoport két vezetőjének.
   
Rupert és James Murdoch azonban egyaránt amerikai állampolgár, és így elvileg nem kötelesek ezután sem megjelenni a brit parlamenti bizottság előtt, bár a londoni törvényhozás élhet bizonyos jogi eszközökkel a megjelenés kikényszerítésére.
   
John Whittingdale, az alsóházi médiabizottság elnöke csütörtökön - az idézés kiküldése után - a BBC-nek mindazonáltal csak annyit mondott, hogy ha Murdochék ismét nem jelennek meg, a bizottság a teljes ház elé terjeszti az ügyet további döntésre.
   
A médiabizottság a News International vezérigazgatójának, Rebekah Brooknak is idézést küldött, és Brooks már közölte, hogy kész megjelenni a testület előtt.
   
Korábban Rebekah Brooks volt a főszerkesztője az egykori legnagyobb brit Murdoch-lapnak, a vasárnaponként megjelent News of the Worldnek.
   
A világ legolvasottabb angol nyelvű vasárnapi újságja körül a múlt héten robbant ki az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya, miután kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.
   
Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá.
   
Murdoch brit cége a súlyos botrány hatására a múlt héten - teljesen váratlan és a brit sajtópiacot sokként érő döntéssel - bejelentette a korábban hetente 2,5 millió példányban megjelent News of the World azonnali felszámolását. A 168 éve alapított lap utolsó, 8674. száma múlt vasárnap került az újságosstandokra.

A botrány még egy komoly üzleti veszteséggel járt a Murdoch-birodalom számára. A News Corporation hosszú ideje igyekezett megszerezni a teljes ellenőrzést a Sky médiacsoportot működtető legnagyobb magánszektorbeli brit médiavállalkozás, a BSkyB felett, ám a cég - amely jelenleg 39 százalékot birtokol a BSkyB részvényeiből - a kialakult rendkívül ellenséges politikai és közhangulatban a héten bejelentette, hogy visszavonja 8,3 milliárd fontos (2500 milliárd forintos)  felvásárlási ajánlatát.
   
A Scotland Yard csütörtökön közölte, hogy a telefonlehallgatási botrány ügyében eddig kilenc személyt vett őrizetbe. Köztük van Andy Coulson, a News of the World egykori főszerkesztője, aki később egy ideig David Cameron konzervatív párti miniszterelnök sajtófőnöke volt.
   
Cameron emiatt ellenzéki támadások pergőtüzébe került, mivel Coulsonról köztudott volt érintettsége a News of the World korábbi botrányos lehallgatási ügyeiben.
   
Újabban az amerikai kongresszus is fontolgatja vizsgálat kezdeményezését annak kiderítése végett, vajon a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek kapcsán is történtek-e lehallgatások a News Corporation amerikai médiumai részéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.