Nem bírják, ha beszólnak

Reagen nagy reagens

Levélben fordult az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) Benjamin Cardin demokrata párti amerikai szenátorhoz, aki a múlt héten a Kongresszusi Közlönyben Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozatot tett közzé.

2011.07.13 18:20MTI

Az 1906-ban alakult szövetség a keddi keltezésű levél szerint aggodalommal és megrökönyödéssel fogadta a szenátor Magyarországon veszélyben van a demokrácia című nyilatkozatát, mert úgy ítéli meg, hogy annak több megállapítása indokolatlan, s mert a nyilatkozat annak kapcsán született, hogy Budapesten felavatták Ronald Reagan néhai amerikai elnök szobrát és a Tom Lantos Intézetet.

Az ifj. Koszorús Ferenc elnök által aláírt levél megállapítása szerint Benjamin Cardin felemás érzelmekkel viseltetik a tavalyi demokratikus választás eredménye, a Fidesz kiemelkedő többsége iránt, amelyről a szenátor azt írta, hogy "nem feltétlenül rossz" egy olyan térségben, amelyben a belpolitikai viszálykodás rendszeresen megbénítja a kormányokat.

Az Amerikai Magyar Szövetségnek az a megingathatatlan véleménye, hogy egy olyan országról, amelynek szabadságát évtizedekre elvették a tankok erejével, s az élet minden területén, így a sajtóban is jelen lévő titkosrendőrökkel, csak objektív, igazságos és kiegyensúlyozott ítéletet szabad mondani, olyat, amely a tényeken alapszik, nem pedig általánosításokon és találgatásokon. Benjamin Cardin azonban ahelyett, hogy nyilatkozatában konkrét példákat hozna fel a média szabadságának megsérüléséről, csupán megjegyzi, hogy az új médiatörvényt "fel lehet használni a bíráló média és a nyilvános viták elhallgattatásához".

A levél részletesen felsorolja, hogyan sértik meg Szlovákiában és Romániában a magyar kisebbség jogait annak kapcsán, hogy a szenátor nyilatkozatában szóvá tette "a térség más országaival szemben barátságtalan" magyar kormányzati politikát.

Az Amerikai Magyar Szövetség végezetül azt kéri a szenátortól, hogy fogadja az amerikai magyar közösség képviselőit, hogy megvitassák a demokrácia állapotát a kelet-közép-európai térségben. A szervezet szükségesnek tartja azt is, hogy Romániát és Szlovákiát toleráns társadalom kialakítására ösztönözzék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.