A mexikói drogkartellek tovább háborúznak

Egynapos gyilkosságsorozat Monterreyben

A mexikói hatóságok közölték: tizenegy gyilkosságot követtek el egyetlen nap alatt Monterreyben a mexikói drogkartellek háborújában.

2011.07.13 08:11MTI

Az észak-mexikói Nuevo León állam fővárosában kedden több helyszínen is akcióba léptek a bérgyilkosok: az északkeleti  Francisco Villa negyedben négy embert lőttek agyon a nyílt utcán, Santa Catarina külvárosban az egyik parkban géppisztolyokkal végeztek öt áldozatukkal, egy asszonyt házából hurcoltak el, hogy néhány utcával odébb fejbe lőjék, s hasonló sorsra jutott egy férfi is.
   
Monterreyben a város feletti ellenőrzésért a Los Zetas bűnszövetkezet és a Golfo (Öböl) kartell küzd egymással, s az alvilág háborújának eddig csaknem kilencszáz halálos áldozata volt. Mexikóban hét nagy drogkartell működik, s közülük Los Zetas a legerőszakosabb szervezet, amelynek tagjai katonailag jól kiképzettek és vasfegyelmet tanúsítanak.

A kábítószer-csempészet mellett emberrablásokból és üzemanyag lopásából busás jövedelmekhez jutó csoport nevéhez fűződik Mexikó történelmének legkegyetlenebb gyilkosságai közül több is. A kiterjedt mexikói és guatemalai kapcsolatokkal, illetve érdekeltségekkel bíró Los Zetas 2010 márciusáig a Mexikó északi-északkeleti részén működő Golfo kartell részét képezte, s a kettéválás után véres belharc indult a két korábbi szövetséges között az ellenőrzés megszerzéséért a befolyásuk alá tartozó övezetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.