Vissza a kommunizmusba?

Államosítaná a bankokat és feloszlatná a NATO-t a német Baloldal pártja

A magánbankok államosítását sürgeti és a NATO feloszlatása mellett emel szót a német ellenzéki Baloldal pártja.

2011.07.11 18:32MTI

Az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló, négy évvel ezelőtt egy nyugatnémet baloldali csoportosulással egyesült, azóta országos párt két társelnöke, Gesine Lötzsch és Klaus Ernst hétfőn ismertette a Baloldal új programjának tervezetét.
   
A dokumentum a demokratikus szocializmus mellett foglal állást, és hangoztatja, hogy "a kapitalizmus nem a történelem vége."
   
A reformkommunista párt Németország negyedik legnépszerűbb pártja a konzervatívok, a Zöldek és a szociáldemokraták mögött, megelőzve a kisebbik koalíciós partnert, a liberális FDP-t.

A Baloldal jelen van több nyugati tartomány parlamentjében is, az ország keleti felében pedig az önálló tartománynak számító Berlinben, valamint Brandenburg tartományban a szociáldemokratákkal közösen kormányoz. Támogatottsága ugyanakkor az utóbbi időben némelyest csökkent, amit szakértők a többi között azzal magyaráztak, hogy a párt korábbi társelnöke, egyben vezéralakja, Oskar Lafontaine visszavonult az országos politikától.
   
Az elnökség által előzetesen jóváhagyott tervezet hangoztatta, hogy a pénzügyi válság nyomán kialakult helyzetben a magánbankok államosítására van szükség. A dokumentum ugyancsak állást foglalt más, szerkezetileg fontos ágazatok, mindenekelőtt az energiaszektor állami kézbe kerülése mellett. Egyidejűleg olyan adórendszert sürgetett, amelynek keretei között a gazdagok többet, a kisebb jövedelműek kevesebbet adóznak.
   
A programtervezet külpolitikai részében a párt a NATO feloszlatását sürgeti. Követeli továbbá az Afganisztánban állomásozó német kontingens azonnali kivonását, és általánosságban a Bundeswehr külföldi békefenntartó szerepvállalásának megtiltását, valamint a fegyverexport haladéktalan beszüntetését.
   
Értesülések szerint a tervezetbe utólag került bele az a kiegészítés, amely szerint a Baloldal pártja kiáll Izrael állam létezési joga mellett. Az előzményekhez tartozik, hogy a pártot az elmúlt hónapokban több képviselőjének nyilatkozata, valamint parlamenti viselkedése miatt antiszemitizmussal vádolták meg.
   
Az új programot a párt kongresszusa várhatóan októberben hagyja jóvá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.