Nem éri meg szabálytalankodni

Horvátország: háromszorosára emelték a közlekedési bírságok összegét

Horvátországban a közlekedési szabálysértésekért járó pénzbírság összege az eddigieknek akár a háromszorosa is lehet, sőt elzárással is büntethetők a szabálysértők a közlekedésbiztonsági törvény júliusban életbe lépett módosítása alapján.

2011.07.06 19:54MTI

Azok a járművezetők, akik a múltban tévedésből az autópályán a forgalommal szemben vezettek, 2000-5000 kuna (270-676 euró)bírságot fizettek, mostantól viszont egy ilyen szabálysértés elkövetője 5000-től 15.000 kunáig (676-2029 euró) terjedő pénzbüntetéssel számolhat, sőt a horvát törvények mostantól 60 napig tartó elzárást is lehetővé tesznek.
   
Azokat, akik a jövőben az átkelőhelyeknél nem adnak előnyt a gyalogosoknak, vagy szabálytalanul előznek, ezentúl 3000 kunával, azaz 406 eurónak megfelelő összeggel bírságolják meg.
   
Az autópályákon tilos a leállósávban előzni és mostantól büntetendő lesz az is, ha valaki nem tartja be a féktávolságot, vagy ha az előtte haladó járművezetőt fény- vagy kürtjelekkel sietteti haladás közben. Minden egyes ilyen esetért a horvát rendőrség 2000 kunával büntet, azaz 270 eurónak megfelelő összeg lesz a bírság.
   
Az ittas vezetésről: ha a rendőrség valakinél 0,5-1,0 ezrelék alkoholszintet állapít meg, a büntetés 3000-től 5000 kunáig (406-676 euróig) terjedhet, az ennél súlyosabb eseteket akár 15 000 kunáig (2029 euró) terjedő büntetéssel szankcionálhatják.
   
Azoknak a turistáknak, akik Horvátországban kerékpározni szeretnének, tudniuk kell, hogy a 16 évnél fiatalabbak számára kifejezetten kötelező a bukósisak használata, és csak az előírásoknak megfelelő bukósisakkal lehet közlekedni. A szabályok megszegőinek 300 kunával (40,6 euró) lehet könnyebb a pénztárcájuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.