Kadhafi igazságszolgátatásra készül

Líbia: tárgyalni fog az ellenzékkel a NATO

Anders Fogh Rasmussen főtitkár bejelentette: a líbiai ellenzék delegációját fogadja a NATO jövő héten a szövetség brüsszeli székházában.

2011.07.06 18:54MTI

Mint mondta, az informális megbeszélésen a NATO-t a tagországok állandó nagykövetei képviselik majd, a bengázi küldöttséget Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács második embere vezeti.
   
A találkozó fő célja, hogy ismertessék egymással álláspontjukat a helyzetről - szögezte le a főtitkár, de hozzátette: reményei szerint a líbiai vendégek tájékoztatják a szövetséget a demokratikus átmenettel kapcsolatos terveikről is.
   
Brüsszeli megfigyelők szerint az, hogy a NATO-tanács hivatalosan fogadja az ellenzéket, a bengázi tanács elismerésének egyik jele.
   
Dzsibrilék állítólag európai uniós illetékesekkel, köztük Herman Van Rompuy európai tanácsi elnökkel is találkoznak majd a jövő szerdai brüsszeli látogatáson.
   
Rasmussen arról is beszélt: nincs tudomása arról, hogy a rezsimet vezető Moammer Kadhafi a lemondásáról folytatna tárgyalásokat. Megismételte ugyanakkor azt a felszólítását, hogy Kadhafi távozzék a hatalomból. Úgy vélte, a jelenlegi konfliktus végkimenetele mindenképpen az lesz, hogy az ezredes elveszti pozícióját.
   
A főtitkár úgy vélte, a líbiai rezsim erői folyamatosan "teret veszítenek". Kadhafi "háborús gépezete minden nap silányul, tábornokai és miniszterei elhagyják, és elvesztette a nemzetközi közösség támogatását is" - fogalmazott.
   
Ezzel szemben az ellenzék az elmúlt hetekben előre tudott törni, bár azt nem lehet tudni, milyen messzire jutnak - tette hozzá.
   
Beszámolt Rasmussen a NATO katonai műveletének eredményeiről is. A március legvégén indított akció kezdete óta a NATO-gépek több mint 2700 katonai célpontot semmisítettek meg, köztük 600 harckocsit és 800 fegyverlerakatot.
    
Az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott felhatalmazás alapján a NATO hadereje egyebek között arról gondoskodik, hogy tengeri úton ne jusson el fegyverszállítmány Kadhafi rezsimjéhez, valamint hogy betartsák a líbiai légtérben a repülési tilalmat. Emellett a NATO rendszeresen légicsapásokat mér a líbiai polgári lakosságot támadó vagy fenyegető katonai erőkre.
   
Szokásossá vált havi sajtótájékoztatóján Rasmussen kitért a NATO-tanács előző napi oroszországi látogatására is. Az orosz vezetőkkel folytatott tárgyalásaikat kitűnőnek minősítette, és úgy vélte, az út jelképes jelentőségű is volt, mert azt a közös óhajt mutatta, hogy a két fél haladni kíván stratégiai partnerségének elmélyítésében.

Ez utóbbi segíthet a feleknek, hogy megküzdjenek az előttük álló közös kihívásokkal - hangoztatta.

A Kadhafihoz hű igazságszolgáltatás a felkelők vezetőinek elítélésére készül

Egy különleges bíróság előtt pert kezdenek a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetői ellen - jelentette be szerdán Tripoliban egy vizsgálóbíró.
   
A líbiai felkelők politikai szervének vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalíl és a testület húsz tagja ellen 18 vádpontot emelnek - mondta Kalifa Isza Kalifa. A tárgyalást a vádlottak távollétében a közeli hetekben fogják lefolytatni.
  
A vádpontok szerint az  érintettek egyebek között támadást intéztek az (1969 szeptemberi) líbiai forradalom és annak vezetője, Moammer Kadhafi ellen, abból a célból, hogy destabilizálják a rendszert. Külföldi államok számára kémkedtek, hogy ezzel segítsék az ország megtámadását és elfoglalását.

Lázadásra szítottak, és arra bátorították az embereket, hogy egymást öljék. Emellett katonai titkokat szolgáltattak ki külföldi államoknak, katonai és közintézményeket támadtak meg.
   
A bíró a lehetséges büntetési tételekről nem tett említést, csak annyit mondott, hogy az 1954-es líbiai büntető törvénykönyv alapján fognak ítélkezni.
   
A tripoli rezsim korábban már többször jelezte, hogy hazaárulóknak tartja a felkelőket.
   
Az ÁNT-t eddig mintegy húsz ország ismerte el a líbiai nép egyetlen törvényes képviselőjének. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság június végén elfogatóparancsot adott ki Kadhafi, Szaif nevű fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.