Az elméletet követi a gyakorlat

Számít ránk az EU a romastratégia végrehajtásában

Azon a találkozón, amelyet Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára szerdán Brüsszelben folytatott Francoise Le Bail-jal, az uniós végrehajtó testület igazságügyekkel foglalkozó főigazgatóságának vezetőjével, megerősítették: Magyarország további aktív részvételére számít az Európai Bizottság a múlt félévi soros elnöksége alatt elfogadott európai uniós romastratégia

2011.07.06 18:38MTI

Mint az államtitkár elmondta, egyebek között a nemzeti romastratégiák kidolgozásához készülő uniós útmutató összeállításában és a végrehajtást ellenőrző rendszer kialakításában hasznosítják a magyar tapasztalatokat, de kulcsszerepet szánnak az országnak az Európai Roma Platform következő találkozóján is.
   
Balog Zoltán hangsúlyozta: mindkét fél részéről fontosnak tartották, hogy a téma a továbbiakban, az uniós keretsratégia magyar elnökség alatti elfogadása után is maradjon a prioritások sorában.
   
Elmondta: a nemzeti programok kidolgozását segítő, közös útmutatót az a - Le Bail vezette - bizottsági munkacsoport készíti, amely már tavaly megkezdte munkáját egyebek között a romákat támogató programok és támogatások számbavételével. Magyarország tapasztalatait azért is fontosnak tartják, mert az említett kérdőívekre a legrészletesebb válaszokat adta a tagországok közül.
   
Az útmutatót még a nyári szünet alatt elküldik a tagállamoknak - emelte ki Balog Zoltán. Ezek alapján őszre, az év végére várható a nemzeti stratégiák elkészítése, amelyre december 31. a végső határidő.
   
A közös útmutató abban is segít, hogy a nemzeti stratégiák összehasonlíthatók legyenek, mert az egyes tagországokban nagyon különbözik a helyzet - magyarázta.
   
Az ellenőrző rendszer esetében a brüsszeli találkozón fontosnak tartották, hogy a nemzeti sajátosságokat figyelembe vevő, országspecifikus jelzőrendszerek készüljenek, amelyek alapján a nemzeti stratégiák végrehajtása megfelelően vizsgálható. Főszerepet játszik majd az ellenőrzésben az unió alapjogi ügynöksége, illetve statisztikai hivatala, és Magyarország ezek tevékenységéhez is segítséget nyújt.
   
Balog Zoltán elmondta: Magyarország mindenképpen szeretne további szerepet vállalni abban is, hogy a jövőben csatlakozó vagy csatlakozni kívánó balkáni országokat is vonják be a romastratégiák készítésébe.
   
Az Európai Roma Platformmal kapcsolatban az államtitkár emlékeztetett: a magyar elnökség alatt annak már volt egy sikeres rendezvénye Budapesten. A következő találkozón pedig kiemelt előadóként Magyarország számol be nemzeti elképzeléseiről - Balog Zoltán itt említette a krízistérképek összeállítását, illetve felmérések készítését, adatok gyűjtését.

Az európai platform irányítása a továbbiakban még inkább a brüsszeli bizottság kezelésébe kerül - jelezte a magyar illetékes -, hogy "ne csak a tagországokon múljon, hogy mit csinálnak, mit nem csinálnak".
   
Beszámolt arról is, hogy a magyar elnökség tapasztalatai alapján javasolták: az egyházi szervezeteket is vonják be a roma platform munkájába. Erre ígéretet is kaptak - fűzte hozzá.
   
Az egyházak nyújtotta lehetőségeket szerinte még nem sikerült igazán kihasználni. Pedig ezeknek a szervezeteknek a részvétele pluszenergiát jelent, egyebek között azért, mert "emberkérdésnek tekintik a romaügyet, nemcsak pénzkérdésnek".
   
Balog Zoltán elmondta, hogy szerdán találkozott európai egyházi szervezetek brüsszeli képviselőivel, köztük az egyházak konferenciájának migránsokkal foglalkozó bizottságával is, ahol szintén szóba került a romaprobléma.
   
Megbeszélést folytatott a magyar államtitkár Julien van Geertsommal, a belga kormányzatnak a társadalmi integrációért és szegénység elleni küzdelemért felelős tagjával is. Balog Zoltán ezzel kapcsolatban kiemelte azt az együttműködést, amelyet a magyar és az azt megelőző belga EU-elnökség a gyermekszegénység és a romák integrációjának ügyében folytatott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.