Egyes, leülhetsz

Kőkemény érettségibe tört bele a román diákok felének a bicskája

Jogos katasztrófa, vagy katasztrofális tudás? Az érettségizők majd fele nem tudta teljesíteni a feladatokat Romániába a példátlan szigorítások után.

2011.07.05 17:19ma.hu

A diákok szerint az idei tételek rendkívül nehezek voltak, és a vizsgákat is fokozott szigorral felügyelték, Daniel Funeriu oktatási miniszter szerint viszont idén első alkalommal történt meg, hogy a sikerrel megméretkező diákok becsületesen, kemény munka árán érdemelték ki az átmenő jegyet - írja a kronika.ro.

Az ellenzéki politikusok katasztrofális szervezésről, a kormány oktatási politikájának történelmi kudarcáról beszéltek tegnap, és a tárcavezető azonnali lemondását követelték.

A vasárnap közzétett, fellebbezés előtti végeredménye szerint a megmérettetésre jelentkező diákok alig 44 százaléka érte el a sikeres vizsgához szükséges 6-os átlagot - az erdélyi és partiumi megyékben mért eredmények sem térnek el az országos átlagtól. A diákok szerint az idei tételek rendkívül nehezek voltak, és a vizsgákat is fokozott szigorral felügyelték – mint ismeretes, több vizsgaközpontban biztonsági kamerákat is felszereltek az osztálytermekben.

Daniel Funeriu oktatási miniszter széles körű konzultációra hívta tegnap a politikai pártok képviselőit a romániai oktatás jövőjéről, Victor Ponta, a Szociálliberális Unió (USL) társelnöke azonban ezt elutasította, mondván, nem kíván tárgyalni egy olyan miniszterrel, akinek a vezetése alatt ellehetetlenedett az oktatási rendszer, melyet a kormánypártok teljesen átpolitizáltak, a pedagógusokat és a diákokat pedig rendszerint megalázták.

Király András oktatási államtitkár szerint nemcsak a biztonsági kamerák miatt lettek az idei érettségi eredmények olyanok amilyenek, bár biztosan közrejátszott a tény, hogy az eddigieknél sokkal szigorúbban ellenőrizték a diákokat a vizsgákon. A szakember azt nem kívánta kommentálni, hogy vajon az eredmények szintjének csökkenése azt mutatja-e, hogy az elmúlt esztendőkben mekkora volt a csalások aránya, de azt kijelentette: a tények ismeretében mindenki levonhatja magának a következtetést. - írja a kronika.ro.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.