Az egyik legkeresettebb bűnöző kerülhet rács mögé

Ötmillió dolláros vérdíjjal a fején kapták el a drogkartell vezérét

A mexikói rendőrség letartóztatta a legkegyetlenebb drogkartell hármas számú vezetőjét, az egyik legkeresettebb mexikói bűnözőt, akinek a fejére ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok kábítószer-ellenes ügynöksége (DEA).

2011.07.05 06:44MTI

Az alvilágban "El Mamito" néven ismert Jesús Enrique Rejón Aguilart egyetlen lövés nélkül kerítették kézre vasárnap Campeche szövetségi állam Atizapán de Zaragoza nevű járásában, ahol édesanyját akarta meglátogatni - közölte Alejandro Poiré, a mexikói kormány egyik szóvivője.
   
Rejónt egyebek között azzal vádolják, hogy köze van az amerikai szövetségi Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) egyik ügynökének meggyilkolásához. Jaime Zapatát idén februárban ölték meg a mexikói San Luis Potosí államban, társát pedig súlyosan megsebesítették.
   
Rejón az 1999-ben létrehozott Los Zetas kartell egyik alapítója. Társaival együtt korábban a mexikói hadsereg elitegységeiben szolgált, mígnem átszegődött a kábítószercsempészek zsoldosának.

A kiterjedt mexikói és guatemalai kapcsolatokkal, illetve érdekeltségekkel bíró Los Zetas 2010 márciusáig a Mexikó északi-északkeleti részén működő Golfo kartell részét képezte, s a kettéválás után véres belharc indult a két korábbi szövetséges között az ellenőrzés megszerzéséért a befolyásuk alá tartozó övezetben.
   
Mexikóban hét nagy drogkartell működik. A Heriberto Lanzado, Miguel Ángel Trevino Morales és Rejón által irányított Los Zetas a legerőszakosabb szervezet, amelynek tagjai katonailag jól kiképzettek és vasfegyelmet tanúsítanak. A kábítószer-csempészet mellett emberrablásokból és üzemanyag ellopásából busás jövedelmekhez jutó csoport nevéhez fűződik Mexikó történelmének legkegyetlenebb gyilkosságai közül több is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.