Több városban folytak a tiltakozások

Fehéroroszország: csaknem négyszáz tüntetőt vettek őrizetbe

A Veszna (Tavasz) nevű helyi emberjogi szervezet közölte: mintegy 380 embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok az általuk betiltott tiltakozó megmozdulások során vasárnap, amelyeket a fehérorosz fővárosban, Minszkben és más városokban tartottak.

2011.07.04 14:51MTI

A tájékoztatás szerint a rendőrség kétszáz embert fogott le Minszkben. A többieket más fehérorosz településeken rendezett tüntetéseken gyűjtötték be. A szervezet értesülése szerint az őrizetbe vettek között újságírók is vannak, s még egy terhes nőt is elvittek a rendőrök.
   
A "Forradalom közösségi hálókon keresztül" elnevezésű tiltakozó akciót körülbelül egy hónapja kezdte el szervezni Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellenzéke az interneten.
       
A fehérorosz kormány megdöntését célzó terv részének minősítette a fehérorosz elnök vasárnap a hatalma elleni utcai tiltakozó megmozdulásokat, s leszögezte: nem fogja megengedni a kabinet bukását.
   
Az ellenzék ennek ellenére megpróbálta megtartani az interneten szervezett tiltakozó megmozdulást, de a rendőrök már a gyülekezőhelyen, a minszki pályaudvar melletti téren rájuk  támadtak. Fellépésüket azzal indokolták, hogy a téren csoportosulók zavarják azoknak a külföldi delegációknak a mozgását, amelyek a fehérorosz Függetlenség Napja alkalmából tartott vasárnapi minszki ünnepségen vettek részt.
   
Hétfőn több fehérorosz bíróságon szabálysértési eljárások indulnak az őrizetbe vettek ellen. A korábbi hasonló megmozdulások tapasztalata alapján valószínű, hogy vagy pénzbírsággal, vagy 15 napos elzárással sújtják majd a tüntetőket a bíróságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.