Megszívták - a víz alatt

Drogfutár helyett drogbúvár - kokaincsempészet tengeralattjáróval

A világ első, alámerülésre is képes, kábítószer szállításra használt tengeralattjárója akadt az Egyesült Államok drogellenes hivatalának horgára.

2011.06.29 09:21Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Kocsikerékbe rejtve, lenyelve, elektromos berendezésekbe dugva, kávé között csempészve - biztosan mindenki ezerféle módját ismeri már az illegális tudatmódosító szerek egyik helyről másikra juttatásának, köszönhetően a témával foglalkozó számos televízió műsornak és egyéb híradásnak. Az azonban talán még a témában jártasakat is meglepi, hogy az amerikaiak milyen fogásra bukkantak nemrég. A DEA (az Egyesült Államok drogellenes hivatala) olyan tengeralattjárót zsákmányolt Dél-Amerikában, mely merülésre is képes. Azaz, a kisrepülők és a szállítóhajók mellett immár tengeralatti közlekedési eszközöket is bevetnek a kokaincsempészek.

Nagyjából 30 méter hosszú és jelentős részben üvegszálból készült az elfogott közlekedési eszköz, mely hat embert több mint egy hétig el tud látni élelemmel és vízzel. Apropó, víz: a tengeralattjáró ugyan olyan teljesítményekre nem képes, mint a nemzeti haditengerészet merülőhajói, de a felszín alá, 9 méteres mélységbe azért le tud süllyedni. Rakterében nagyjából 8 tonna kábítószer fér el, ez körülbelül negyed milliárd dolláros értéket képvisel a felvevőpiacokon.

„Ez jelentősen nagyobb tárolókapacitást jelent, mint amit például egy motorcsónak el tud szállítani, egy emberi futár gyomrához képest pedig szinte végtelenszer nagyobb mennyiség csempészhető vele.” - nyilatkozott Steven Hoggard, a National Geographic Channel számára a fogásból dokumentumfilmet készítő rendező.

„Még csak le sem kell hajolnunk a belsejében, ha be akarjuk járni.” - adott hangot meglepetésének Misha Piastro, a DEA csapat vezetője - „Minden nehézség nélkül fel tudok állni benne, elképesztő mennyiségű hely áll rendelkezésre.”


Nem ismeretlen a technika a csempészek körében - már korábban is használtak tengeralattjáró-szerű eszközöket kábítószer szállításra. A korábban felfedezett példányok azonban cikkünk tárgyánál jóval kisebbek és merülésre egyáltalán nem, vagy csak alig képes példányok voltak. Éppen ezért lepte meg annyira a DEA ügynököket a Kolumbia közelében elfogott közlekedési eszköz összetettsége.

A tengeralattjáró például saját, GPS jeleket fogni képes parabolaantennával rendelkezik, elősegítendő navigációját. Fejlett vízvezeték- és elektromos rendszert találtak benne, illetve légkondicionáló berendezést, hálófülkéket, kamerával felszerelt periszkópot és még egy használható vécét is. A DEA ügynökök szerint ezek a közlekedési/áruszállítási eszközök kifejezetten lopakodásra vannak kifejlesztve, műholdról kvázi észlelhetetlenek, mivel a mangroveerdőkben megbújva ponyvával takarják le őket. Ám mozgás közben azért kiszúrhatók, mert nyomot hagynak a felszínen - kivéve a legújabb szerzeményt.

A 9 méteres merülési mélységű tengeralattjáró ugyanis már nem látszik felülről, se repülőről/helikopterről, se hajóról nem szúrhatók ki. Ezt kihasználva a csempészek többnyire az amerikai kontinens nyugati partjai közelében utaznak észak felé, és Mexikóban vagy Közép-Amerikában pakolják ki rakományukat, többnyire az éj leple alatt. Ugyanakkor találtak már olyan drogcsempész tengeralattjárót is, mely Dél-Amerika más részei és Afrika felé közlekedtek.

Az amerikai drogügynökség nem tudja, hogy pontosan hány ilyen, teljes merülésre képes vízi eszköz bonyolít forgalmat napjainkban, de véleményük szerint több is létezik. Ráadásul az igazi veszélyt nem is ezekben, hanem még fejlettebb, közvetlen emberi jelenlétet nem igénylő, távolról vezérelhető változataiban látják. Ezeket tetszőleges helyről, akár egy Bogotái (Kolumbia fővárosa) lakásból is lehet irányítani - ha el is kapják a hatóságok, nem nagyon lesz árulkodó jel (főleg nem kihallgatható kábítószercsempész), ami nyomra vezetné a drogelhárítással foglalkozó ügynökségeket. A szakértők szerint már folyik is egy ilyen jármű fejlesztése, csak idő kérdése, mikor jelenik meg a vizeken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.