A NAÜ a nukleáris biztonság javítására törekszik

Fukusima katasztrófájának tanulságai alapján készül az akcióterv

Akciótervet dolgoz ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a nukleáris biztonság javítása érdekében a pénteken véget ért bécsi miniszteri konferencia nyomán.

2011.06.24 14:14MTI

Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója záró felszólalásában kijelentette, a konferencia elérte fő célját, azt, hogy útnak indítson egy folyamatot, amely biztonságosabbá teszi a nukleáris energia felhasználását.
   
A tagállamok még hétfőn, miniszteri állásfoglalásukban akcióterv kidolgozásával bízták meg a főtitkárt és hangsúlyozták elkötelezettségüket a biztonság javítása mellett.   
  
Amano a NAÜ szerepének erősítését kezdeményezte, kötelező, rendszeres ellenőrzéseket javasolt, amelyeket a szervezet szakemberei végeznének, és szigorúbb nemzetközi normákat. A 151 tagú nemzetközi szervezetnek jelenleg nincsenek általánosan kötelező érvényű biztonsági előírásai, csak ajánlásai, s szemléit a tagállamok meghívására végzi.
   
Amano pénteken ismét kijelentette, erőteljes támogatást érez kezdeményezése mögött. A tagállamok közös állásfoglalása ugyanakkor nem terjedt ki a részletes javaslatokra, így továbbra is a tagállamokon múlik, hogy megvalósulnak-e a NAÜ kötelező ellenőrzései. A tagállamok egy része, köztük az európai országok már korábban elfogadták a NAÜ ellenőrzéseit.
   
Az akciótervet a NAÜ 35 tagú igazgatótanácsa és a közgyűlés szeptemberi ülése elé fogja beterjeszteni a főigazgató.   
   
A Japánban március 11-én bekövetkezett földrengést követő szökőárban leállt a Fukusima 1-es (Daiicsi) atomerőmű áramszolgáltatása, így leálltak a reaktorok hűtőrendszerei is, ami több robbanást és a fűtőanyag részleges magolvadását idézte elő.

A NAÜ tényfeltáró küldöttsége a jelentésében azt írta, hogy a japán atomipari hatóságok alábecsülték a veszélyt, amelyet egy lehetséges szökőár jelenthet. A NAÜ-csoport mindamellett azt is megállapította, hogy a japán hatóságok és az üzemeltető TEPCO szakemberei a baleset után mindent tőlük telhetőt megtettek a helyzet kezelése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.