Izraelnek új taktikája van

Vakmerő remények: amerikaiak a blokádtörő flottában

Egy csapat amerikai is csatlakozik a nemzetközi flottához, amely ismét megkísérli megtörni a Gázai övezet blokádját.

2011.06.22 12:51Konrád - ma.hu

Audacity of Hope, azaz Vakmerő Remények a neve annak a hajónak, amivel 36 amerikai csatlakozik az Izrael által körülzárt övezetbe tartó segélyszállítmányhoz. A hajó nevéhez Barack Obama elnök második könyvének címét kölcsönözték.

Az aktivisták szerint Izrael 1,5 millió embert érintő blokádja sérti az emberi jogokat. A zsidó állam viszont azt mondja: ezzel meg tudják akadályozni, hogy az Irán által támogatott Hámász milicistái fegyverhez jussanak.

A múlt évben 9 aktivista halt meg izraeli kommandósok keze által egy török hajón egy hasonló blokádtörő flotta keretén belül. Mindkét fél a másikat okolta az erőszak elkezdésével. A Mavi Marmara komp, ami az Izrael-ellenes aktivisták szimbóluma lett, idén nem vesz részt az akcióban; azaz egy potenciális lőporos hordó esett ki a játszmából.

Izrael jelezte, nem tűri, hogy a hajók megtörjék a blokádot, valamint azt is, hogy biztonsági erői új taktikákat dolgoztak ki, hogy egy, a tavalyihoz hasonló akció során minimalizálják az áldozatok számát.

A Mavi Marmarát rendbe hozó IHH iszlám csoport szerint technikai problémák miatt nem tud a hajó csatlakozni 10 társához a június 25-én induló flottában. Törökország azt követelte Izraeltől, hogy kérjen bocsánatot a tavaly történtekért, és fizessen kártérítést, de egy második flotta nyomán kialakuló diplomáciai konfliktus elterelné a törökök figyelmét a szomszédos Szíriával kapcsolatos problémákról, és az Asszad elnök elleni felkelésekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.