Börtönbe kerül Berta Attila?

Újra nekiesik a bíróság volt rendőrfőkapitány gázolási ügyének

A Baranya Megyei Bíróság pénteken hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasította a Pécsi Városi Bíróságot a halálos közlekedési balesetet okozó Berta Attila, volt Tolna megyei és budapesti rendőrfőkapitány perében.

2011.04.22 12:44MTI

A megyei bíróság Kovács Csaba vezette büntetőtanácsának indoklása szerint a városi bíróság döntése megalapozatlan volt, mert a történeti tényállás részben felderítetlen maradt.

A Pécsi Városi Bíróság tavaly novemberben közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek és kilenc hónap letöltendő fogházbüntetéssel sújtotta a nyugalmazott rendőrtábornokot. Emellett négy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és kötelezte a több mint félmillió forint perköltség megfizetésére. Berta Attila 2008. december 18-án este a szekszárdi Szent István téren, gyalogátkelőhelyen elütött egy 60 éves asszonyt, aki a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. Az első fokon eljáró bíróság szerint a vádlott nem fokozott óvatossággal közelítette meg a gyalogátkelőhelyet, s ezzel megsértette a KRESZ előírásait.

A sértettet a külső sávban, 45-48 kilométeres óránkénti sebességgel ütötte el, pedig kellő figyelemmel, körültekintéssel elkerülhette volna a balesetet. A Baranya Megyei Bíróság azonban úgy foglalt állást, hogy a vádlott felelősségére csak az ellentmondások kiküszöbölése után lehet következtetni. Kovács Csaba bíró rámutatott: a városi bíróság nem derítette fel, hogy Berta Attila melyik útról kanyarodott ki a főútra, és vizsgálni szükséges azt is, hogy a sértett által elszenvedett súlyos sérüléseket mekkora elütési sebesség okozhatta. A bíró megjegyezte, a műszaki szakértői vélemények egyes részletekre kiterjedően nem voltak alátámasztva, a bíróság pedig helytelen következtetéseket vont le az eljárás során.

Az 1991-től Tolna megyei rendőrfőkapitányként, majd 1997. január 6. és 1998. augusztus 1. között Budapest főkapitányaként dolgozó Berta Attila ellen más büntetőeljárás is indult. A nyugalmazott tábornokot a Fővárosi Bíróság idén februárban két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta befolyással üzérkedés miatt.

Berta Attila volt Tolna megyei, majd fővárosi rendőrfőkapitány ül az ellene halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyó per tárgyalásán (fotó :MTI)


Berta biztonsági cége éveken át egy szegedi nagyvállalkozóval állt kapcsolatban.

Amikor 2005 nyarán a nyugalmazott tábornok számára jól jövedelmező szerződést a másik fél fel akarta bontani, Berta magas szintű rendőri kapcsolataira hivatkozva azt közölte a nagyvállalkozóval, hogy titkos nyomozás folyik ellene, de ő 10-15 millió forintért el tudja intézni az eljárás megszüntetését.

A büntetőper adatai szerint pénzátadás nem történt, mint ahogy titkos nyomozás sem folyt a szegedi nagyvállalkozó ellen, aki 2005 nyarán megvált Berta cégétől, és az UD Zrt.-t bízta meg az őrzés-védelemmel.

A beszélgetésről azonban titokban, máig nem tisztázott körülmények között hangfelvétel készült, amelyet évekkel később a UD Zrt.-nél tartott házkutatáson találtak meg a hatóságok, és ez alapján vádat is emeltek Berta ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.