Egy tűzoltó megsérült

Képek: sikerült megfékezni a lángokat Gyenesdiáson

Lakóházaktól néhány száz méterre ütött ki erdőtűz Gyenesdiáson. Egy tűzoltó megsérült. A Vonyarcvashegy felé terjedő tüzet időközben sikeresen megfékezték az önkéntesekkel összefogó tűzoltók.

Lángok mindenütt - a tűzvészről készült képeinkért KATTINTSON! képgaléria

2011.04.10 18:37MTI

Az első jelzés szerint a Pince közben ütött ki a tűz, de az erős szél miatt gyorsan terjed, a fák koronája is lángra kapott. Sajtóértesülések szerint egy tűzoltó megsérült, érte nem sokkal 17 óra után a helyszínre mentőhelikopter érkezett.

Gyenesdiáson egy nádfedeles házat veszélyeztetnek a lángok, a tűzoltók a kiterjedt tűz miatt légi oltáshoz próbálnak segítséget szervezni.

A Balaton nyugati medencéjének térségében több tíz kilométeres távolságból is látni lehet a Keszthelyi-hegységben tomboló tűz okozta füstöt. A tűz oltásához a Zala megyei tűzoltókon kívül Veszprém és Somogy megyéből is riasztottak egységeket.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete közölte: kiemelt, ötös fokozatú riasztást rendeltek el, a lehető legtöbb járművet irányították a három megyéből a helyszínre.

Már Fenékpusztáról látni a Gyenesdiáson égő erdőt.(fotó: MTI)


Önkénteseket riasztottak a tűzoltáshoz

A települések polgármesterei önkénteseket és a lakosságot riasztották a tűz oltásához, az erdő mellett élőket hátsó udvaraik locsolására kérik - tájékoztatott Gyenesdiás polgármestere.

Gál Lajos elmondta, rendkívül nehezen megközelíthető területen ég a tűlevelű erdőben az avar, tűzfészkek alakulnak ki. Az erdőtűz Gyenesdiás és Vonyarcvashegy határában van. Tájékoztatása szerint a tűzoltók most azon dolgoznak, hogy a két település közös Mély utcájának két végén lévő tűzcsapokról tömlőikkel közvetlenül vizet tudjanak az erdőbe vezetni, de addig a gyenesdiási és vonyarcvashegyi lakosok segítségét várják a tűz megfékezéséhez.

A vonyarcvashegyi Mély utcánál már gyülekeznek az emberek, a tűzoltók szerszámot, lapátokat osztanak. A helyszínen rendkívül erős a füst, száll a pernye.

KATTINTSON: leégett tűlevelű erdő Gyenesdiáson, a lakóházaktól néhány száz méterre, ahol ég az avar, tűzfészkek alakultak ki.(fotó: MTI)


Elkezdődött az oltás, a lángokat sikerült megfékezni

A terep megtisztítását követően több erdő melletti utcából megkezdhették a tűzoltók a Gyenesdiás és Vonyarcvashegy közötti a tűz oltását; a fecskendőket helyi önkéntesek segítségével viszik be a tűzfészekhez, a lángokat sikerült megfékezni.

A tűzoltók az erdő közvetlen közelében lévő utcából kezdték az oltást. Gyenesdiáson a Pince közből, Vonyarcvashegyen a Taverna mögötti Mély utcától indultak a fenyvesben keletkezett tűz megfékezésére.

Az oltás megkezdése előtt fák kivágásával tudtak utat vágni a rendkívül nehéz terepen.

Azt, hogy mekkora területet érint a tűz, még nem tudták megmondani. A korábban kilométerekről látható füst- és lángtenger mostanra teljesen megszűnt, a tobozokból és tűlevelekből álló aljnövényzet azonban még izzik, s a széllel újra lángra kaphat.

forrás: googlemaps


Körülhatárolták az egy négyzetkilométeren pusztító tűz gócpontját

A tűzoltóknak sikerült körülhatárolniuk a gyenesdiási erdőtűz gócpontját, az egy négyzetkilométernyi területen pusztító tűz valószínűleg már nem terjed tovább - mondta el a helyszínen a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Wéber Antal közölte: a körülhatárolt területen vannak még égő pontok, ezek felszámolása folyik, de rendkívül nehezen megközelíthető területen kell dolgozniuk. Közvetlenül lakóházakat nem veszélyeztettek a lángok, biztonsági intézkedésként Vonyarcvashegyen egy olyan nádfedeles házat igyekeztek megvédeni, amelynek az udvarán gáztartály is áll, de szerencsére odáig nem terjedt tovább a tűz.

A Keszthelyi-hegységben lángra kapott erdőhöz Zala, Somogy és Veszprém megyéből összesen 17 gépjárművel 65 tűzoltó vonult ki kiemelt, ötös fokozatú riasztással. Rajtuk kívül vonyarcvashegyi önkéntes tűzoltók, erdészeti szakemberek, polgárőrök, a különleges mentők és önkéntesek sokasága indult segíteni az oltáshoz, összesen több száz ember. Wéber Antal elmondta: egy kollégájuk az oltás közben elájult, de nem szenvedett égési sérülést, egyelőre vizsgálják, hogy mi történhetett vele. Amentők szerint a helyszínre irányított helikopternek végül nem kellett közreműködnie, az ájult tűzoltót mentőautóval szállították a keszthelyi kórházba. A tűzoltók elmondták: a tűz keletkezésének okát még vizsgálják, feltételezések szerint egyelőre ismeretlen eredetű avartűzből indulhatott el a nagyobb baj.

Az erős szélben nagyon gyorsan terjedtek a lángok, több helyen meggyulladt az aljnövényzet, égtek a bokrok és a fenyves fáinak koronái is lángra kaptak. Állítólag nem állami tulajdonú, hanem közbirtokosok kezében lévő magánerdőben keletkezett a tűz.

A 71-es főút településen átvezető szakaszán a rendőrök folyamatosan irányították a forgalmat, hogy a tűzoltóknak helyet tudjanak biztosítani. A Veszprém és Somogy megyei egységek jó részét este fél hét körül vissza is irányították szolgálati helyükre, a közút forgalma pedig újból helyreállt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.