A kár meghaladja a 6,7 millió forintot

Több mint kilencszáz tő védett növényt ástak ki a Bükkben

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közölte: nagy mennyiségű védett növényt loptak el a Bükki Nemzeti Parkot övező Natura 2000-es területről, Bükkszentlászló környékéről: az ismeretlenek több mint 900 tő leánykökörcsint és tavaszi héricset ástak ki és vittek el.

2011.04.08 21:01MTI

A természetkárosítást kirándulók vették észre, ők értesítették a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatát. Az ellopott védett növények eszmei értéke meghaladja a 6,7 millió forintot. Ilyen mértékű természetkárosításért szabadságvesztés jár - tette hozzá a szaktárca.
   
A kirándulók a hét elején, hétfőn jelentették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának, hogy ásónyomokat vettek észre a leánykökörcsin és a tavaszi hérics élőhelyén. A terület átvizsgálásakor összesen 915 ásásnyomot rögzítettek.
   
Az előzetes becslés szerint összesen 610 tő leánykökörcsin és 305 tő tavaszi hérics tűnt el. A növényeket drogtartalmuk miatt a népi gyógymódban gyógyászati célokra használják.
   
A leánykökörcsin eszmei értéke példányonként tízezer forint, míg a tavaszi héricsé kétezer forint. Az előzetes becslések szerint így a kár pénzben kifejezve meghaladja a 6,7 millió forintot.
   
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Miután az eset bűncselekménynek minősül, így akár 5 évig terjedő börtönbüntetést is vonhat maga után - tartalmazza a közlemény.
   
Barta Zsolt, a Bükki Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője elmondta: a helyi védettségi területről - amely régészeti lelőhelynek is számít - pontos leírásuk van. Az előzetes felmérésük szerint az ismeretlenek 915 tő védett virágot szedtek ki tövestől, de ez a szám emelkedhet, s a kár várhatóan a 8 millió forintot is megközelíti majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.