Alkalmi pénzváltót tett felelőssé

Hamis eurókat fizetett be a bankban az exbróker

Pénzhamisítási ügyben kezdődött tárgyalás szerdán a Budakörnyéki Bíróságon. A vád szerint a gyanúsított házilag gyártott eurókat tett be bankszámlájára, az ügyvéd viszont állítja: jóhiszeműen járt el védence, s nem tudta, hogy hamis bankókról van szó.

2010.12.15 13:23MTI

Amint a vádiratból kiderült, T. Gábor 37 éves vállalkozó, aki korábban brókerként tevékenykedett, 2007 februárjában a CIB Bank dunakeszi fiókjában 499 darab hamis 200 eurós bankjegyet fizetett be az ott vezetett számlájára.

A pénzt átvevő alkalmazott nem vette észre, hogy hamis pénzről van szó, a bankókat átpörgette a számológépen, majd elfogadta a pénzügyi akciót. A vádlott a már a számláján lévő összeget röviddel rá telefonon forintra váltotta át, s ezt követően különböző helyekre, barátainak, üzlettársainak utaltatta át.

A bank belső ellenőrzése csak napok múlva jelezte, hogy gyanús bankjegykről van szó. A Magyar Nemzeti Bankot kérték fel az ellenőrzésre, s ekkor derült ki a turpisság. T. Gábort letartóztatták, három hónapot töltött előzetesben, nehogy módja legyen szökni, vagy a bizonyítékokat eltüntetni.

A vádlott viszont ártatlannak vallja magát. Mint a bíróságon előadta, a befizetés napján a Keleti pályaudvar parkolójában egy bizonyos Ahmed nevű alkalmi pénzváltótól előzetes tárgyalás eredményeként vásárolta meg a kedvező ár miatt vonzónak tűnő valutát. Nem is gyanította, hogy hamis pénzt vesz át. A pénzügyi szakértő értékelése szerint a bankók közepes minőségű hamisítványok.

A rendőrség T. Gábor számítógépét lefoglalta, otthonát átkutatták, de nem találtak pézhamisításra utaló nyomokat. Zamencsik Tamás, a vádlott ügyvédje az MTI-nek elmondta, pénzhamisításért 2-től 8 évig terjedhet a kiszabható büntetés, ám álláspontja szerint a törvény csak abban az esetben alkalmazható, ha az érintett által tudottan elkövetett cselekményről van szó.

A bíró bejelentette: a bűnügyben a következő tárgyalásra tanúk meghallgatásával, jövő év április 4-én kerül sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.