Az ügyvéd enyhítést és új eljárást kért

Móri-ügy: Súlyosbítást kért az ügyész Hajdú ügyében

Az ügyész súlyosbítást, az ügyvéd elsődlegesen új eljárást, másodlagosan enyhítést kért a móri bankrablással korábban megvádolt Hajdú László ügyében a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön.

2010.12.02 14:11MTI

A másodfokú határozat kihirdetése január 20-án várható.

Hajdú Lászlót - aki a közelmúltban Kovácsra változtatta nevét - korábban a nyolc halálos áldozatot követelő 2002-es móri bankrablás egyik elkövetőjeként tartották számon, a Fővárosi Bíróság azonban emiatt első fokon 2004-ben nem mondta ki a bűnösségét, más rablások miatt ítélte 15 évre. Ezt 2005-ben a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte azzal, hogy a megismételt eljárásban újra kell vizsgálni a Mórral kapcsolatos terhelő bizonyítékokat.

Ám időközben alapvető fordulatot vett az ügy, mert előkerültek a valódi elkövetők: Weiszdorn Róbert és Nagy László, ez utóbbi fogva tartása során öngyilkos lett.

Mindeközben Hajdút nyolc éve fogva tartják, ez időszak alatt az elsőfokú büntetőper megismétlése miatt már két elsőfokú ítéletben is elmarasztalták: 15, illetve 17 év szabadságvesztéssel sújtották rablás miatt, ám a móri ügyben egyszer sem mondták ki bűnösségét és már nem is vádolják azzal.

Hajdú vádlott-társa - a szintén nyolc éve fogva tartott Kaiser Ede - még rosszabbul járt a móri ügyben, jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélték Mór miatt és meg is kezdte annak letöltését. Jelenleg perújítási eljárása van folyamatban, melynek másodfokú tárgyalása várhatóan decemberben kezdődik a Fővárosi Ítélőtáblán, a másodfokú döntésre feltehetően jövő év elején kerül sor. Miután azonban számos minősített rablásban Kaiser beismerte bűnösségét, várhatóan még éveket kell rács mögött töltenie.

Hajdú megismételt másodfokú büntetőperében csütörtökön az ügyész mégis a 17 éves szabadságvesztés súlyosbítását kérte a táblától, miközben azt fejtegette, hogy a bíróság többnyire nem tudja a teljes valóságot feltárni, a bizonyítékok mérlegelése nehéz feladat, Hajdúnak volt légiós múltja, hangtompítós géppisztolya, és a zárkalehallgatások tanúsága szerint sajátosan beszélt a nyolc ember megöléséről.

Miután Mórral már nem vádolják Hajdút, maradt még több minősített, részben fegyveres, postás sérelmére elkövetett rablás, melyeket még korábban a móri vád súlya alatt Kaiser és Hajdú is beismert.

Az ügyész perbeszédében azzal érvelt a 17 éves szabadságvesztés súlyosbítása mellett, hogy Hajdú bűnözői életmódot folytatott és készült az újabb és újabb bűncselekmények elkövetésére. Ugyanakkor a védelem elsősorban a Fővárosi Bíróság megismételt eljárásban született elsőfokú ítéletének hatályon kívül helyezését és új, immár harmadik elsőfokú eljárás lefolytatását kérte megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt.

Az ügyvéd szerint a 2008-ban kiszabott 17 év fegyház eltúlzott már csak azért is, mert a 2005-ös elsőfokú eljárásban még 15 évet szabott ki a Fővárosi Bíróság. Az egyik vádponttal kapcsolatban, ahol egy trükkös, koccanásos rablásnál Hajdú jelenlétében Kaiser használta a tőle korábban kapott hangtompítós pisztolyát, az ügyészség úgy véli, Hajdú nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletének bűnsegédje. A védelem szerint viszont csupán egy rablás társtettese.

Amennyiben a tábla nem utasítja új eljárásra a Fővárosi Bíróságot, hanem érdemi, jogerős ítéletet hoz, döntő jelentősége lehet annak, hogy ebben a vádpontban milyen minősítést alkalmaz. Amennyiben Hajdú tettét nem élet elleni cselekménynek, csupán rablásnak ítéli, jelentősen csökkenhet az első fokon kiszabott 17 éves szabadságvesztés. Ezzel összefüggésben indítványozza másodlagosan a védelem a büntetés lényeges enyhítését.

A tábla január 20-ra tűzte ki a másodfokú határozat kihirdetését Hajdú alias Kovács László ügyben. Az egyetlen, jelenleg Mórral vádolt személy, Weiszdorn Róbert ügyében várhatóan december 9-én hirdet jogerős ítéletet a tábla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.