Veszélyes anyag öntötte el Devecser egyharmadát

Vészhelyzet képekben - Két ember meghalt, hárman eltűntek, eddig mintegy 60 sérültet láttak el

Két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek, két embert még keresnek - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn este, Kolontáron tartott sajtótájékoztatóján.

Vészhelyzet Devecseren - Mentik az embereket képgaléria

2010.10.04 19:26MTI

Közlése szerint a mentők 62 sérültet láttak el, közülük 42-en könnyebben sérültek, 9 embert kellett súlyos sérüléssel kórházba szállítani. Pintér Sándor elmondta, hogy a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározója sérült meg, s az iszap három települést öntött el. Az érintett településeken - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői teljes létszámmal dolgoznak, és Budapestről is kaptak erősítést.

Archív felvétel az ajkai barnaiszap-tározóról, amelynek gátja átszakadt - Fotó: MTI

Nyomozás halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában - tudatta a rendőrség az MTI-vel. A 30 év körüli férfi feltehetően menteni indult autójával, amikor az iszapáradat elsodorta a személygépkocsiját, majd egy kilométerre Kolontártól a szántóföldön lerakta - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

A közlés szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, amelyből több ezer köbméternyi mérgező vörös iszap Kolontár és Devecser településekre zúdult. Közben Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: már két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek, két embert még keresnek.

Iszapömlés Ajkánál - Fotó: MTI

Két ember meghalt, hárman eltűntek, hatvanan kerültek kórházba

Két ember meghalt, hárman eltűntek, mintegy hatvan sérültet szállítottak kórházba, miután az Ajka melletti Devecsernél maró hatású iszap ömlött ki egy tározóból hétfőn. A helyszínen több száz szakember dolgozik. Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a helyszínen személyesen felügyelje a katasztrófavédelmi és mentési munkálatokat.

A katasztrófavédelem első híradásai szerint mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert átszakadt a közeli timföldgyár vörösiszap-tározója. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke, nagyon veszélyes, maró hatású anyag. Az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Az Országos Mentőszolgálat hétfő délutáni tájékoztatása szerint mintegy hatvan égési sérültet láttak el, közülük nyolc-tíz ember állapota súlyos.

Őket Győrbe és Budapestre, a könnyebben sebesülteket Ajkára és Veszprémbe vitték. A lúgos iszap elsősorban a bőrön okozott égési sérüléseket, de többeknek a szemük is sérült, súlyos szemgyulladást kaptak. Az érintetteknek azt tanácsolják, hogy a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki, és forduljanak orvoshoz.

Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak elmondta, hogy a zagytározó gátja 12.25 perckor szakadt át, s a vörösiszappal szennyezett víz azonnal elöntötte a települést. A faluban ötven ház vált lakhatatlanná - tette hozzá. Az iszap a Torna patakot is elöntötte, megduzzasztotta a vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek. A katasztrófavédelem délutáni közlése szerint az iszapáradás Kolontáron kívül hat települést - Tüskevár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő - érint.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének kora esti közlése szerint Somlójenő már nincs közvetlen veszélyben. Az üzemeltető tájékoztatása szerint a kolontári zagytározóból további szennyező anyag kijutására nem kell számítani - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Töttős Györgyi polgári védelmi főhadnagy. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a szakemberek: hetven tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, két tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel.

A helyszínen van még száz katona tíz eszközzel, három vegyi felderítő csoport, műszaki mentő egységek, valamint húsz civil is segíti a mentést. A mentőszolgálat regionális igazgatója elmondta, hogy harminc mentőegységük van a helyszínen öt rohamkocsival és négy helikopterrel, besegít a mentésbe két honvédségi helikopter is.

Vészhelyzet Devecseren! Fotó: MTI

A Veszprémi Napló naplo-online.hu tudósítása szerint a tározóból kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a házakat, menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter magasan állt a településen. A művelődési házban átmeneti szállást rendeztek be a rászorulóknak. Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta: emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentik az emberéletet.

Elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. A szennyvízcsatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább. A hírportál arról értesült, hogy azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt.

A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást. A kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél le kellett zárni a vasúti pályát, a helyreállításig az utasokat vonatpótló buszok szállítják, az utasoknak 35-40 perc késésre kell számítaniuk.

Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap

Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap; az áradás tíz-tizenkét házat öntött el, a településről csaknem negyven 40 embert kellett kimenekíteni - mondta Marton László, Somlóvásárhely polgármestere az MTI-nek. A polgármester hangsúlyozta: a gyerekeket már délben hazaküldték az iskolából, jelenleg apad a Torna-patak, amely a gátszakadás következtében kiáramló iszaptól áradt meg. Marton László elmondta, hogy a kimenekített csaknem negyven embert a kultúrházban helyezték el átmenetileg, voltak, akik rokonaikhoz távoztak a településről. A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke, ami nagyon veszélyes, maró hatású anyag.

A honvédelmi miniszter is a helyszínre megy

Hende Csaba honvédelmi miniszter is az iszapömlés által érintett településekre megy - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő este az MTI-vel. Részleteket később közöl a tárca. A térségből eddig összesen 23 sérültet szállítottak kórházba a honvédség helikopterei. Hat embert már Budapestre hoztak, további 17 sérülttel hamarosan megérkezik a katonai helikopter.

A vészhelyzet helyszínére egy Mi-8-as és egy Mi-17-es katonai helikoptert küldtek, amelyek a mentésben is segédkeznek. A gépek előzőleg a felderítésben vettek részt, légi felvételeket készítettek - közölte korábban a tárca. A honvédség a székesfehérvári vegyvédelmi zászlóalj mintegy negyven katonáját is a helyszínre vezényelte, akik különféle technikai eszközökkel segítenek a bajba jutottakon.

Az MTI kérdésére azt közölték, hogy utánfutós teherautókat, mentesítő járműveket, és úgynevezett fürdetőket küldenek az érintett területekre. Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője a délutáni órákban érkezett a helyszínre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.