Ki kell üríteni a települést?

Romagyilkosságok - Megkezdődött a helyszíni bizonyítás Galgagyörkön

Megkezdődött a helyszíni bizonyítás a hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat ügyében kedden Galgagyörkön.

2010.03.02 10:26MTI

A bűncselekmény-sorozat elkövetésével vádolt K. Árpád gyanúsított vallomása alapján rekonstruálják a Pest megyei településen történteket - mondta Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI-nek. Galgagyörkön 2008. július 21-én, kevéssel éjfél után lőttek rá három, romák lakta családi házra, és a nyomozás eddigi adatai szerint ez volt a kilenc támadás közül az első.

A szóvivő azt mondta, a nap folyamán közleményben adnak tájékoztatást. Korábban a RomNet arról írt, hogy a bűncselekmény-sorozat ügyében részletes rendőrségi terv készült a helyszíni bizonyításokról, arról, miként szállítják az előzetes letartóztatásban lévő négy gyanúsítottat a helyszínekre, illetve hogyan oldják meg az érintett falvak részleges kiürítését.

A RomNet azt írta: ahhoz, hogy a rendőrség sikeresen tudja ezeket a nyomozástechnikai lépéseket végrehajtani, részben ki kell üríteni az érintett településeket, kordonokkal és rendőrsorfallal zárják majd el az egykori bűncselekmények helyszíneit. A romák elleni támadássorozat kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt.

December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették.

Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009 augusztusában fogták el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.