Balesetként kezelték a gyilkosságot

Alapjogokat sértettek a rendőrök Tatárszentgyörgyön

Az alkotmányos alapjogokat súlyosan sértette az idén februárban Tatárszentgyörgyön történt két halálos áldozatot követelő Molotov-koktélos és fegyveres támadás utáni rendőri intézkedés - állapította meg a Független Rendészeti Panasztestület.

2009.12.02 15:58MTI

Idén február 23-ra virradóra a Pest megyei település cigánysorának utolsó házát Molotov-koktéllal felgyújtották, és a tűz elől menekülő családra rálőttek. A támadásban egy ötéves kisfiú, valamint 27 éves édesapja életét vesztette. Egy 3 éves és egy 6 éves gyermek, valamint az édesanyjuk súlyosan megsérült. A rendőrség több mint 10 órán át egyszerű balesetként kezelte a gyilkosságot.

Kaltenbach Jenő, a panasztestület elnöke egy panaszos beadványa alapján végzett vizsgálatát ismertetve az MTI-nek szerdán elmondta: a panaszolt rendőri intézkedések sértették az áldozatok tisztességes eljáráshoz fűződő alkotmányos jogát, és hátráltatták a nyomozást.

A Független Rendészeti Panasztestület a rendelkezésére bocsátott bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy a rendőrség az intézkedési, illetve a tűz keletkezése miatti veszélyhelyzet elhárításában való közreműködési kötelezettségének alapvetően eleget tett, de a helyszín biztosítására vonatkozó jogszabályi előírások csak részben tartotta be. A helyszínt a rendőrség az eljárás kezdetén - a tűzoltóság és az ügyeletes orvos megállapításai alapján - tűzeset helyszíneként kezelte.

Éjjel 1 óra 5 perc és reggel 6 óra között "nem megfelelő gondossággal" jártak el a helyszín körülhatárolását illetően, ráadásul a készenléti csoport és a szemlebizottság levonulása után a büntetőeljárás szabályai szerinti szemle megkezdéséig, reggel 8 óra 45 percig rendőri erő egyáltalán nem maradt a helyszínen.

A vizsgálat megállapítása szerint a szakszerűtlen rendőri magatartás, illetve bizonyos kriminalisztikai (ballisztikai) ismeretek hiánya miatt nem kezelték a kérdéses területet bűncselekmény helyszíneként. Ezzel a nyomozás eredményességét jelentős mértékben veszélyeztették és súlyosan sértettek a panaszos és az áldozatok alapjogait.

Az ügyben a Pest megyei rendőrfőkapitány fegyelmi eljárást indított, amely lezáró határozatokból kiderült: a szemle során a rendőrök bűncselekmény gyanúját keltő nyomokat, illetve körülményeket észleltek és jegyzőkönyveztek, mégsem vonták kétségbe az ügyeletes orvosnak a halál okára (füstmérgezés) vonatkozóan tett nyilatkozatait és nem kezdeményezték azonnal a büntetőeljárásról szóló törvény szerinti szemle megtartását.

A panasztestület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelkezésükre bocsátott bizonyítékok nem voltak teljes körűek, ugyanis a rendőrség többszöri kérésükre sem tett eleget kérésüknek. Így a testület nem tekinthetett be a büntetőeljárási iratokba, nem kapta meg a rádióforgalmazási dokumentációkat sem, ezért szélesebb körű vizsgálatot nem folytathattak le.

Kaltenbach Jenő, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke az MTI-vel közölte: állásfoglalásukat megküldték az országos rendőrfőkapitánynak, emellett, és egyben felhívta a rendőrség figyelmét az alaposabb, mindenre kiterjedő helyszíni szemlék lefolytatásának szükségességére, a kellően körültekintő eljárásra. Elmondta azt is, ha megállapításukkal az országos rendőrfőkapitány elutasítja és nem hoz azt elfogadó közigazgatási határozatot, a panaszos bírósághoz fordulhat.

A tatárszentgyörgyi tragédiát követően a miniszterelnök jelentést kért a rendőrséget, a tűzoltóságot és a mentőket felügyelő illetékes tárcáktól. Ezek megállapítása szerint eljárási és szakmai hibák történtek. A Pest megyei főkapitány fegyelmi eljárást kezdeményezett a forrónyomos parancsnok és a helyszíni szemle vezetője ellen. Bár a tragédia éjjel fél egykor történt, a bűncselekmény tényét csak délután, a boncolást követően ismerték el.

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet május elején egy "árnyékjelentést " készített a tatárszentgyörgyi esetről, és azt követelték, a rendőrség hozza nyilvánosságra a fegyelmi vizsgálat tejes eredményét.

A tatárszentgyörgyi támadás - az eddigi adatok szerint - annak a tavaly júliusban Galgagyörkön kezdődött támadássorozatnak a része volt, amelyet vélhetően az négy férfi követett el, akiket augusztusban fogtak el Debrecenben. A gyanú szerint a 28 és 42 év közötti férfiak összesen kilenc, romák elleni fegyveres és Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, amelynek során hat ember életét vesztette, öten súlyosan megsérültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.