Halálos lövöldözés a Pécsi Tudományegyetemen

Képek a helyszínről - Évfolyamtársa szerint a tettesnek "voltak zűrös ügyei"

Egy 19 éves fiú a helyszínen meghalt, továbbá életveszélyesen megsérült egy másik fiú és súlyos sérüléseket szenvedett egy laboránsként dolgozó férfi és egy takarítónő a Pécsi Tudományegyetemen történt csütörtöki lövöldözésben - közölte a Baranya megyei rendőrfőkapitány újságírókkal a helyszínen.

Halálos lövöldözés a Pécsi Tudományegyetemen képgaléria

2009.11.26 17:33MTI

Dakos József dandártábornok elmondta, hogy a vizsgálat eddigi adatai szerint az elkövető hallgató mintegy húsz társával együtt laborgyakorlaton vett részt a biofizikai intézetben, egyszer csak felállt és kiment, majd saját fegyverével tért vissza, egy 9 milliméteres Parabellum lőfegyverrel és lövöldözni kezdett.    Még vizsgálják, hogy a tettes hány lövést adott le, de a Parabellum tárjába 15 lőszer fér - tette hozzá.
    
Az elkövető négy embert talált el, közülük egy 19 éves fiú a helyszínen meghalt. A további három sérült között van egy másik, 19 éves fiú, aki jelenleg életveszélyes állapotban van, továbbá súlyosan megsérült egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. A tábornok tájékoztatása szerint az elkövetés indítékát még mindig vizsgálják, valamilyen belső okra, beilleszkedési problémára gyanakodnak.
   
 Dakos József megerősítette, hogy az elkövető engedéllyel tartotta magánál a fegyvert, mert egy pécsi lövészklub tagja. Két hete volt a hallgató legutóbb lövészeten, akkor semmilyen gyanús körülményt, viselkedést nem észleltek vele kapcsolatban - tette hozzá. A kordont az épület körül mostanra lebontották, az elkövető robogóját pedig elszállították a helyszínről - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A rendőrök jelenleg a teremből hordják ki zacskókban a bizonyítékokat.

Az elkövető egy lövészklub tagja

Egy lövészklub tagja a Pécsi Tudományegyetemen (PE) történt csütörtöki lövöldözés elkövetője, ezért saját jogon, engedéllyel van fegyvere, egy 9 milliméteres maroklőfegyver - mondta Gábriel Róbert, az intézmény rektora az MTI-nek.

A rektor arra a kérdésre, hogy a történtek nyomán fontolgatják-e a biztonsági intézkedések szigorítását, az MTI-vel azt közölte: ilyen és ehhez hasonló esetek megakadályozására egy egyetemen csak egy repülőtéren érvényes biztonsági előírásokhoz hasonló szabályok bevezetésével nyílna lehetőség, hiszen az előadások nyilvánosak.

Pécsi lövöldözés - Évfolyamtársa szerint a tettesnek "voltak zűrös ügyei"

A pécsi lövöldöző zárkózott, magába forduló, visszahúzódó személyiség, akinek voltak "zűrös ügyei" - így jellemezte évfolyamtársát az egyik, neve elhallgatását kérő orvostanhallgató csütörtökön az MTI-nek. Az egyetemi hallgató tudomása szerint az elkövető alkohollal kapcsolatos problémákkal is küszködött. 

Négy-öt robajt hallottak a szemközti épületben

Négy-öt hatalmas, robbanásszerű hangot hallottak a Pécsi Tudományegyetemen történt csütörtöki lövöldözéskor az intézmény szemközti épületéből - közölte a történtek idején ott órát tartó egyik tanár az MTI-vel. Egy hallgató meghalt, hárman megsérültek, amikor egy hallgató délelőtt lövöldözött a egyetemen. A támadót elfogták.

A pedagógus elmondta: a robaj nem hasonlított lövés hangjára, ezért ilyesmire nem gondoltak, csak azt nézték meg, nem látszik-e a szemközti épületből tűz vagy füst. Miután ilyesmit nem tapasztaltak, folytatták az órát - tette hozzá. Közlése szerint csak akkor tudatosult bennük, hogy valami súlyos cselekmény történhetett, amikor a rendőrség és a mentők nagy erőkkel megérkeztek a helyszínre. A tanár elmondta azt is, hogy egyik kollégája ismeri a tettest, akit labilis személyiségnek tart.

Megemlékezést tartanak, a gólyabál elmarad

Gyertyagyújtást és néma megemlékezést tartanak a pécsi egyetemen történt csütörtöki lövöldözés áldozatának emlékére este 8 órakor a helyszínen, az intézmény biofizikai kutatóintézete előtt - közölte Győrffy Zoltán, az egyetem szóvivője az MTI-vel. Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy a történtek miatt elmarad a bölcsész- és természettudományi hallgatók csütörtök estére meghirdetett gólyabálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.