Cigarettára és italra költötték pénzüket

15 és 13 év fegyház az éhen halt kisfiú szüleinek

Jogerősen 15 és 13 év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla a gyereküket halálra éheztető piricsei szülőket.

2009.10.15 20:16MTI

A 13 hónapos kisgyerek alig négy kilósan halt éhen két évvel ezelőtt. A szülők a vád szerint cigarettára és italra költötték a segélyből származó jövedelmüket, ezért nem jutott pénz ételre. A babát halálra éheztető szülőknek még hét gyermekük van, őket ál lami gondozásba vették.

A szülők - akik ellen emberölés és kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat - 16 éve élnek élettársi kapcsolatban, 8 közös gyermekük született. A család a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén lakott, egy elhanyagolt épületben, a gyerekek általában elhanyagoltak és alultápláltak voltak. A kisfiú - a nyolc gyermek közül utolsóként - kis súllyal született, fél évig tápszerrel etették. Azt követően az orvosok többször is figyelmeztették a szülőket arra, hogy biztosítsák a gyerek rendszeres étkeztetését, ám ők a többszöri felszólítás ellenére közömbösek voltak a kisfiú táplálása iránt.

A krónikus éhezés, az elégtelen táplálkozás miatt a gyermek elnyújtottan haldoklott, s 2007. november 5-én piricsei házukban meghalt. A korábban ismertetett szakértői vélemény szerint a kisfiú halálát a kóros soványság által indukált anyagcserezavar okozta; halála napján a 13 hónapos gyerek körülbelül négy kilogramm testsúlyú volt.

Az ítélőtábla csütörtökön megerősítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság 2009. április 8-án hozott elsőfokú döntését: R. Lászlót jogerősen 15 év, R. Mónikát pedig 13 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta. A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosbító körülményként vette figyelembe egyebek mellett azt, hogy a vádlottak tettüket saját gyermekük kárára követték el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.