Megújul a büntetés-végrehajtás járműparkja

Légkondicionált rabszállítókat adott át Draskovics

Ötven kis és öt nagy befogadóképességű rabszállítót adott át Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön; ezzel megújult a büntetés-végrehajtás járműparkja - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóirodája az MTI-vel.

2009.09.10 16:58MTI - Fotó: MTI

A BVOP közleménye emlékeztet rá: tavaly decemberben írták alá az öt Mercedes típusú, nagy befogadó képességű fogvatartotti szállítójármű beszerzéséről szóló szerződést, 200 millió forint értékben. Az új, légkondicionált szállítóbuszok 38 fogvatartott szállítására alkalmasak, a BVOP közlése szerint "elsősorban a heti körszállítás racionalizálását, a többletfordulók megszüntetését segítik".

A szállítást kísérő felügyelők kényelmét irattartópult és hűtőláda is szolgálja. A gépjárművek csomagtere megduplázódott, emellett kiegészítő poggyásztartóval is rendelkeznek, így biztosított a fogvatartottak - jelenleg problémát okozó - csomagjainak elhelyezése.

Az új szállítójárművekkel az 1993-1996 között forgalomba helyezett járműveket váltják ki a büntetés-végrehajtásnál. Az öt busz mellett Draskovics Tibor ötven kis befogadóképességű, négy fogvatartott szállítására alkalmas járműveket is átadott csütörtökön. A BVOP közleménye felidézte: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a büntetés-végrehajtás gépjárműparkjának korszerűsítése érdekében 300 millió forint támogatást biztosított a központosított közbeszerzés keretében megrendelt 50 Volkswagen áruszállító gépjármű beszerzésére, az átalakítás 95 millió forintos költségét a BVOP biztosította a 2009. évi költségvetéséből.

A jármű kilenc személyes, négy fogvatartott szállítását teszi lehetővé. Az átalakítás során kialakították a fogvatartotti szállítóteret, megkülönböztető fény- és hangjelzéssel látták el a járműveket. A szállítójárművekkel a már teljesen elhasználódott, 1992 és 1994 között forgalomba helyezett járműveket váltja ki a büntetés-végrehajtás.

Az új, gazdaságosan üzemeltethető járművekkel a büntetés-végrehajtás járműparkja jelentősen megfiatalodott, így az elkövetkezendő években a gépjárművek fenntartása, működtetése költséghatékonyabb lesz - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.