10 millió jár a nyomravezetőnek!

Képek: Álmában lőttek agyon egy roma asszonyt - kislányát rendőrök védelmezik

Újabb halálos merényletet követtek el romák ellen, ezúttal Szabolcsban; hétfőre virradóra Kislétán ismeretlen támadók az otthonában lőttek agyon egy 45 éves alvó asszonyt, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették.

Álmában lőtték agyon az asszonyt - döbbenet a faluban! képgaléria

2009.08.03 16:31MTI

A Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) az újabb támadással együtt már nyolc bűncselekmény ügyében nyomoz, az elkövetők kézre kerítéséért járó nyomravezetői díjat 100 millió forintra emelte az országos rendőrfőkapitány. Pénzes Sándor kislétai polgármester elmondta: egy község széli utcában történt a gyilkosság.

A tettesek berúgták a bejárati ajtót, majd rálőttek a szobában alvó nőre és lányára. Az anya azonnal meghalt, a kislányt kórházba vitték, állapota az őt a nyíregyházi kórházban kezelő főorvos szerint életveszélyes, de stabil. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke állandó védelmet kért a lánynak, aki az arcán maradandó sérüléseket szenvedett és plasztikai műtétre lesz szüksége. Az OCÖ országos gyűjtésbe kezd a beavatkozás finanszírozására.

Az MTI információja szerint két vadászfegyverből tüzeltek a kislétai családra, így legalább két elkövetője volt a hétfő hajnali támadásnak. A támadók éjjel egy óra körül érkezhettek a családi házhoz, majd az ablakon át rálőttek az épületre. A lövést követően a bejárati ajtót betörve rontottak be a házba és két vadászpuskából tüzet nyitottak a bent tartózkodókra. A támadásnak nincs szemtanúja, a 13 éves kislányra rendőrök vigyáznak a kórházban, mert akár fontos információi is lehetnek az elkövetőkről.

A rendőrség megtalálta a sörétes fegyverből származó töltényhüvelyeket, és azokat a Nemzeti Nyomozó Iroda szakértői a fővárosba szállították vizsgálatra. Az MTI úgy tudja, a vizsgálat megállapította, hogy hasonló fegyverrel követtek el több támadást is romák ellen. A rendőrség szerint a támadás több részlete is beleilleszkedik a romák sérelmére elkövetett támadássorozatba.

Az ORFK hivatalosan közleményben is bejelentette: a romák elleni bűncselekmény-sorozat részének tekintik a Kislétán elkövetett bűncselekményt. Az MTI tudósítója délután azt jelentette a szabolcsi településről, hogy véget ért a helyszíni szemle, a rendőrök negyed háromkor oldották fel a korábban az egész Bocskai utcára kiterjesztett kordont, és engedték be a helybélieket és az újságírókat a területre.

A kétszobás házat lezárták, abba továbbra sem lehet bemenni, de még az utcáról is jól látható, hogy betört az épület egyik ablaka. Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a hétfő délutáni órákban meglátogatja a kórházban a támadásban súlyosan megsérült 13 éves lányt. Az SZDSZ a gyilkosságot követően az Országgyűlés rendkívüli ülésének azonnali összehívását kérte a kormánytól a romák elleni fegyveres merényletek ügyében.

A liberális párt egyúttal felszólította Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy a nyilvánosság és a parlament előtt adjon számot a támadások felderítésére hónapokkal ezelőtt felállított nyomozócsoport munkájáról.

Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője közleményben úgy reagált a történtekre, hogy pártja elvárja a rendőrségtől, hogy mielőbb eredményt mutasson fel a megdöbbentő kislétai gyilkosság ügyében. A fideszes politikus szerint a gyilkosok felkutatása és megbüntetése nem a parlament, hanem a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok feladata. Az OCÖ elnöke személyes tájékoztatást kér a megyei rendőrfőkapitánytól a kislétai gyilkossággal kapcsolatban.

Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott pedig Bencze József országos rendőrfőkapitánytól kért azonnali tájékoztatást. Az MCF Roma Összefogás Párt pedig bejelentette, hogy nemzetközi emberjogi és jogvédő szervezetekhez fordulnak segítségért, mert tovább folytatódnak a romák elleni gyilkos támadások és amíg az elkövetőket nem fogják el, egyetlen cigány sem lehet biztonságban.

Pénzes Sándor, a szabolcsi kistelepülés vezetője elmondta, a család köztiszteletben állt, az asszony rendszeresen dolgozott, és tudomása szerint sem neki, sem családjának nem voltak haragosai. Bencze József országos rendőrfőkapitány az MTI-nek adott interjújában jelentette be, hogy százmillió forintra emelte a romák elleni támadások ügyében kitűzött nyomravezetői díjat. A rekordösszeget annak fizetik ki, aki mind a nyolc bűncselekmény ügyében segít kézre keríteni az elkövetőt.

Ha az információk az egyes ügyekben segítik a nyomozókat a tettesek kézre kerítésében, úgy a Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Alsózsolcán több emberen elkövetett emberölések ügyében nettó 1-1 millió forintot, míg a Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán elkövetett bűncselekmények ügyében nettó 10-10 millió forintot fizetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.