Nem tudni hányan vettek részt az eljárásban

Továbbgyűrűző őssejtbotrány: gyerekek is kaptak kezelést

Gyerekek is kaptak illegális őssejtkezelést, de azt még vizsgálják, hogy pontosan hány emberen végeztek ilyen beavatkozást azok az orvosok, akiket szerdán helyeztek előzetes letartóztatásba - adta hírül a Magyar Televízió Híradója csütörtök este.

2009.07.31 07:03hirado.hu

A hírműsor a Nemzeti Nyomozó Irodára (NNI) hivatkozva közölte, hogy az őssejt-beültetési ügynek újabb gyanúsítottjai is lehetnek, de azokat a betegeket, akiken ilyen műtéteket végeztek, nem vonják felelősségre.

Az NNI főosztályvezetője elmondta, a gyanú szerint a beültetéseket az amerikai professzor végezte. A nyomozók azt is vizsgálják, hogy az elhalt magzatokat honnan szerezték be az orvosok - olvasható a Híradó online oldalán.

A Sonline hírportálnak Káplár Lajos főorvos, a marcali városi kórház egykori megbízott főigazgatója csütörtökön azt mondta: habár a hírek annak idején - 2007-ben - háromról szóltak, két abortumot szállítottak el Kaposvárra.

Mint mondta, mindez teljesen legális volt. Az abortumok magzati részéből szöveteket tudományos feldolgozásra átadunk egy cégnek, amely szakhatósági engedélyekkel rendelkezett. A szállítást az abortuszon átesettek előzetes beleegyező nyilatkozatával tették - tette hozzá.

A korábbi főigazgató közölte, hogy a rosszul kezelt hűtőberendezés miatt végül az őssejtek feldolgozására nem kerülhetett sor, és amikor megkérdőjeleződött a szakhatósági háttér, felhagytak az együttműködéssel.

Káplár főorvos szerint az IRM-labor Somogyból a kaposvári és a nagyatádi kórházzal is leszerződött, és pécsi intézménnyel is együttműködtek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte szerdán a bíróság.

Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007. évtől kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében.

A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

Zamecsnik Péter, az egyik magyar gyanúsított, Seffer István orvos védője szerint a Seffer és Renner Magánklinika - amelynek Seffer István testvére, Seffer Tibor az ügyvezető igazgatója - a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben.

Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet - mondta Zamecsnik Péter.

A rendőrség szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.